Değerli madenler ve taşlar için kullanılan İngiliz ağırlık sistemi...

Troy,
Kuyumcu tartısı,
Kuyumcuların kullandığı tartı sistemi isim.
Değerli madenler ve taşlar için kullanılan İngiliz ağırlık sistemi.
Fransa' nın Troyes şehri kelimesinden kaynaklanan, altın, gümüş, para, kıymetli taş, hekimlik ve ilmi presizyon ölçüleri için kullanılan hassas ağırlık ölçü birimidir. İngiltere ve ABD' de asil metaller ve taşlar için kullanılan 31,1035 gr' lık ağırlık birimi yani troy paund' un 12' de biridir. Dünyada altın fiyatları Troy Ons olarak hesaplanır.

1 troy ons= 31,1 gram' a denk gelmektedir.
1 troy pound = 373,242 gr. dır.
Kıymetli taşlar ve inciler için troyonce 151 1/2 mücevherat karatı veya 600 inci tanesi yani 31,103 gr' dır.

Rafinerilerde değişik ağırlıklarda altın külçeler dökülmektedir. Uluslararası kabul gören Londra Altın Külçe ölçüsüne göre 400 Troy Ons, yaklaşık 12,5 ağırlığındaki altına Külçe Altın denir.

Dünyada altının saflığı için kullanılan ölçü birimi Karat’ tır. 24 Karat altına saf altın denir. Alaşımın içerisindeki altın oranına göre 24, 22, 20, 14…vs. gibi değişen ayarlar bulunmaktadır. 24 karat altın dışındaki ayarlarda altın miktarını bulmak için altının ayar derecesi 24’ e bölünür.

Kuyumcular altının saflık derecesini belirlemek için mihenk taşı kullanırlar.Bunun için mihenk taşına sürterler önce kezzap (nitrik asit) daha sonra tuz ruhu (hidroklorik asit) sürerler ve çıkan renge göre altının saflık derecesini örneğin 22 ayar mı, yoksa 18 ayar mı olduğunu belirlerler.22 ayar altın ise mihenk taşındaki renk değişikliği göstermemektedir.18 ayar altın ise mihenk taşındaki renkte hafif bir silinme olmaktadır.14 ayarda ise renkteki silinme daha fazla olmaktadır. Şayet mihenk taşına sürtülen malzeme altın değilse renk tamamen silinmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ