"Canavarotu" da denilen ve ayçiçeği, tütün, baklagiller gibi bitkilere musallat olan otsu bir bitki ...

Orobanş,
(Orobanchaceae),
Veremotu,
Canavarotu,
Oroban chaceae familyasına ait obligat çiçekli parazit bir bitkidir. Yaygın olarak görüldüğü Akdeniz ülkelerinde birçok üretim alanı bu parazit bitkiyle bulaşıktır. Kaliforniya, Batı Avustralya ve Küba gibi benzer iklime sahip ülkelerde de yaygındır. 

Bazı türler Sudan gibi, kurak ve yarı kurak ülkelerde, bazı türler ise İsveç'in kuzey kıyılannda görülmüştür. Orobanche cinsine ait 100'ün üzerinde tür bulunmaktadır. Ancak bunlardan birkaç tanesi kültür bitkilerine zarar verir. Bu parazit bitki Asteraceae, Fabaceae, Solanaceae, Apiaceae ve Cucurbitceae Familyası üyelerinde önemli kayıplara neden olur.

Birçok bölgede orobanşın verdiği zarar, o bölgedeki üretim metotlara bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda tarladaki tüm ürün zarar örebilir. Orobanche türlerinin birçoğu tek yıllıktır ve tohum ile ürerler. Bu cinse ait türlerde konukçu-parazit ilişkileri büyük ölçüde doğa koşulları ile ilişkilidir. Bu ilişkiler çevre şartları ve üretici şartlanna bağlı olarak değişir. Toprak şartları ve predatörlerin varlığı ise ikincil faktörlerdir.

Orabanche tohumları bitki dünyasının en küçük tohumlarıdır. Çiçek açma zamanı da tohum büyüklüğünü etkiler. Küçük tohumlar çiçeğin uç kısımlarında bulunur. Tohumların yüzeyi kalınlaşmış karakteristik bir tabaka ile kaplanmıştır ve bu durum tohumun rüzgar ve su ile yayılmasını kolaylaştırır. Nişasta ve yağ içeren endosperm tabaka ise kotiledonsuz bir embriyo ile çevrilidir. Tohumlar çok sayıda üretilir. Tohumlar toprakta 10 yıldan fazla bir süre canlı kalabilmektedir.


Kaynak; http://www.agaclar.net/

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ