Bazlamaya benzer bir çeşit tandır ekmeği ...

Taplama,
Tapılama,
Malatya yöresinde Taplama denir.
Mayalı hamur, yumuşak kıvamda hazırlanır. Dairevi şekilde tahtadan yapılmış 35-40 cm. çapındaki taplama tahtası üzerine konur. Üzerine birazcık un serpilir ve bir topak hamur bunun üzerine konur. Diğer el ile tahtaya vurularak hamurun açılması sağlanır. Sonra kalınca açılan hamur, saçta pişirilir. Buna taplama, tapılama adı verilir.

Bazlama-Taplama (Adıyaman yöresi), 
4 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı su
Hamuru hazırlamak için; un ve tuzu derin bir kaba koyup karıştırın. Suyu da aktarıp yoğurmaya başlayın. Elde ettiğiniz hamur elinize hafifçe yapışacaktır. Hamuru toparlayın ve oda sıcaklığında en az bir saat bekletin. Böylece hamur kabarıp kıvama gelecektir. Dinlenip ekmek hamuru kıvamına gelen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Hamur parçalarını, yani bezeleri hafifçe un serptiğiniz tezgahın üzerinde merdane yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. 

Büyük boy bir teflon tavayı orta ısıdaki bir ateş üzerinde kızdırın. Bazlamaları yağsız ve kızgın tavada önlü arkalı kızartın. Sıcak bazlamaların üzerine tereyağı sürerek peynir ile beraber lezzetli olur. A
fiyet olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ