"Arap Yasemini" de denilen ve güzel kokulu çiçekler açan bir ağaççık...

Ful,
Arap Yasemini,
Jasminum sambac,
Grand duke of Tuscany
Ful, Filipinlerin ulusal çiçeğidir. 
Ful egzotik ve tropik, herdem yeşil çalıdır. Ful sarılıcı ya da çalı formlu olabilen çok yıllık, Oleaceae familyasından bir bitkidir. Ancak soğukta yaprak döküyor. Akdeniz ve Ege şartlarında dış mekanda yetiştirilebilir. Diğer bölgelerimizde kaplı fidan olarak kışın içeriye almak suretiyle yetiştirilebilir. 

Akdeniz ve Ege'de de sert kışlardan korumak gerekir. Soğukta yaprak dökebilir. Birde katmerli türleri bilinir. Haziran ayında çiçeklenme başlar. Güneş ve hafif gölge yerleri sever. Bol humuslu, yaprak çürüntülü, süzek toprakları severler. İlkbaharda ve yazın bol sulanır. Yaz sonuna doğru alınacak yarı odunsu çeliklerle üretilir. Ful çiçeklerinden parfüm sanayisinde faydalanılır.
 
Yaz sonuna doğru alınacak yarı odunsu çeliklerle üretilir. Çoğaltmak için, çelik alınır; Çelik keskin makas ile tepeden 10-15 cm kesilir, çelikler aspirinli suya batırıp 8-10 sn kadar tutulur. Perlit, kum veya dezenfekte edilmiş torf içinde köklendirilir. Oksijenli sulu solüsyonla da sulanır.  Ful çelikleri su içinde de köklenebilir. 

Katmerli çiçekliler daha çalı görünümlüdürler. Bunlarda zayıf ve uzayıp giden bir sürgün yerine kalın, çok dallı, dolgu formlu bir bitki tercih edilir. Bunun için de çalı tipindeki bitkilere genelde yapıldığı gibi uçtaki büyüme noktası köklendirilecek çelik olarak alınır.
 

Çiçeği yalın kat olanlar sarmaşık formlu büyürler ve sardırılabilir. Ful çiçeklerinden parfüm sanayisinde faydalanılır. Ayrıca uzak doğuda yasemin çayı fulden yapılır ve yeşil çayların aromalandırılmasında kullanılır. Çiçeklerinden elde edilen yağın aromaterapide de yeri vardır.

Ful Hakkında Bilinenler ve bilinmeyenler;
Ful en güzel tenekede yetişir. 
Ful çiçeği koklanırken burun değdirilirse kararır.
Tohumları alınmış domates ve kabak toprağı için yararlıdır.
Ful çiçekleri en güzel domateste sergilenir. Çiçek açınca çiçek sapının elverdiği ölçüde kesilir ve olgun bir domatese saplanır. Tabakta domatese saplı duran ful vazo ömrünü orada tamamlarken hem ortamı güzel kokutur, hem de kırmızıya saplanmış top top beyaz çiçekleri ile ilgi çeker.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ