Matematik ve geometri alanındaki araştırmalarıyla tanınmış XVI. yüzyıl Osmanlı bilgini...

Nasuh,
Matrakçı Nasuh,
Matraki,
Silahi,
(D. 1480 - Ö. 1564),
Türk, minyatürcü.
Ayrıca matematik ve tarih konularında kitaplar da yazmış çok yönlü bir bilgindir. Matrakçı Nasuh Efendi, resim yapmanın günah ve yasak sayıldığı bir dönemde, İstanbul' un bu arkeolojik kimliğinin adeta fotoğrafını çeken bir minyatür yaparak, benzersiz ve paha biçilemez bir insanlık hazinesi yaratmıştır. Saraybosna yakınlarında doğduğuna, dedesinin devşirme olduğuna ilişkin kesinleşmemiş ipuçları vardır. Enderun'da okumuştur.

Matrakçı ya da Matraki adıyla anılması, lobotu andıran sopalarla oynandığı ve eskrime benzeyen bir tür savaş oyunu olduğu bilinen matrak oyununda çok usta olmasından ve belki de bu oyunun mucidi bulunmasından ileri gelmektedir. Nasuh ayrıca çok usta bir silahşördü. Bu nedenle Silahi adıyla da anılırdı. Türlü silah ve mızrak oyunlarındaki ustalığı nedeniyle Osmanlı ülkesinde üstad ve reis olarak tanınması için 1530 yılında I. Kanuni Süleyman tarafından verilmiş bir beratı da vardı. Çeşitli silahların nasıl kullanılacağını ve dövüş yöntemlerini anlatan Tuhfetül Guzat adlı bir kılavuz kitap bile yazmıştı.
Süleymanname adlı kitabının üç ayrı nüshasında 1520-1543 yılları arasında geçen olayları ele almıştır. Nasuh 28 Nisan 1564 tarihinde öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ