Kırık kemikleri bir arada tutmaya yarayan nesne...

Atel,
Fransızca: attelle, 
İngilizce: splint,
Atel kol ve bacak kırıklarında kullanılır.
Kırık kemik vb. sarmaya yarayan ince tahta veya ona benzer sert madde, splint. 
Kırılmış kemiklerin düzgün bir biçimde sarılabilmesi için tahta, parçası, mukavva, sert karton, sert plastik, yastık ve üçgen sargı bezi atel olarak kullanılabilir. 

Bacaktaki kırık diz ile kalça arasında ise atelin boyu topuktan koltuk altına kadar uzatılmalıdır. Kırık diz ile ayak arasında ise atelin boyu topuktan kalçaya kadar olması yeterlidir. Kırık, Kemik bütünlüğünün bozulmasıyla sonuçlanan kemik ayrışmaları, Çıkık' ların ise eklemi saran bağların ve kasların yırtılıp eklem uçlarını oluşturan kemiklerin birbirinden tamamen ayrışmasıdır.

Burkulma ise eklemi saran bağlar tam yırtılmamakta, sadece zedelenmekte ya da kısmen yırtılmasıdır. Tüm bu yaralanmalar direkt travma ya da indirekt travma sonucu oluşur. Kırık ya da çıkık oluşmasında travmanın şiddeti kadar kişinin vücut direnci yani kemik kalitesi, bağlarının gücü ve kas gücü de önemli faktörlerdendir. Genellikle halk arasındaki kırık ve çıkıklarda şiddetli ağrı olduğu sanılıyor. Oysa bu ifade doğru değildir. Öyle kırıklar vardır ki hasta kırık olan bölgesini kullanmaya, hatta üzerine basıp yürümeye devam edebilir. Gerçekten de kırık ve çıkıkları oldukça ağrılı yaralanmalar olmakla birlikte, ağrının şiddeti vücudun o bölgesinde kırık veya çıkık olup olmadığını değerlendirmek için bir ölçü olarak kullanılamaz.

Önemli kırıklar,
Köprücük Kemiği Kırıkları,
Kol Kemiği Kırıkları,
Ön Kol Kemiği Kırıkları,
Kaburga Kemiği Kırıkları,
Omurga Kırıkları,
Kalça Kırığı,
Bacak Kemiği Kırıkları.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ