Kazak Türkleri'nin XX. yüzyılın başlarında Rus egemenliğine karşı başlattığı ulusal hareket ve aynı adla kurulan ilk siyasal parti. ..

Alaş,
Alaş Orda,
(Eski Kazakistan).
Kazakistan'ın resmi açıklamasına göre Alaş adı Kazakların efsanevi atası Alaş Han'dan alınmış. Alaş Han, Orda Han' ın diğer ismidir.

Orta Asya Türk dillerinde Alaşa, at anlamına geldiğinden Alaş Orda' nın anlamı Atlı Ordusu olduğudur. 1910-1920 yılları arasında kazakların ilan ettikleri bir devletin ve buna yol açan hareketin adıdır. Resmen 1928 yılına kadar varolmuştur.

Alaş Orda 1905 yılında Alaş Harekati ile ortaya çıkmış ve 1912 yılında kurulan siyasi Alaş Partisi ile güçlenmiştir. Bu parti siyasi faaliyetlerini 1928 yılında bırakmış olsada resmen 1937 yılına kadar varolmuştur. Alaş Orda en sonunda Türkistan Komunist Partisinin milliyetçi siyasetçilerinden oluşan bir grub olarak kalmış ve sonra ortadan kaybolmuştur. Kazakistan ve Kırgızistan'da 1980 yılında bir milliyetçi parti kurulmuşdur. 

Alaş Partisinin hedefleri Alaş Orda Hanlığı' nın tekrar kurulması ve Orta Asya' da İslam' ın modernleştirilmesiydi. Ayrıca tüm Türk halklarının topraklarını içine alan bir Birleşik Türkistan Devletleri' nin kurulması gerektiğini savunmaktaydılar. Aşırı islamcı ve sağcı olan Türkistan partisi ile iş birliği yapmaktaydılar. Bu parti bütün Türklerin islama dönüşünü ve tüm gayrimüslimlerin Türk topraklarından çekilmesini amaçlamaktaydı.

1994 yılında Alaş Partisi Kazak rejimi tarafından faşist olarak tanımlandı ve yasaklandı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ