Bisikletin en eski şekli olan taşıt...

Selerifer,
Bisikletin en eski şekli olan, iki tekerlekli taşıt aracı.
Bisikletin atası sayılan taşıt.
1791 yılında Fransa'da ortaya çıkan, sağ ve sol ayakların birbiri ardınca yeri itmesiyle yürütülen, iki tekerlekli tahta aracın adı.

Selerifer bisikletin atası sayılan bir makina olup, sağa sola hareket olanağı olmayan, sabit iki tekerleğin taşıdığı ve kullananın toprağı iterek ilerlettiği tahta bir çubuktan oluşan bu bisikletti. O zamanlar adına selerifer denilen bu araç, fotoğrafın mucidi Joseph-Nicephore Niepce 1816’da, Alman Baron’larından K. F. Drais 1817’de Sivrac’ın açtığı yoldan ilerlemişler ve bisikleti geliştirmişlerdi. Drais’in 1818’de insanlara tanıttığı makinenin ‘selerifer’e göre üstünlüğü ön tekerleğinin bir eksen üzerine monte olmasıydı. Böylelikle araca yön verme imkânı doğmuştu. Drais’in yaptığı bu makine, tarihe bisikletin atası olarak geçmiştir. 1865 yılında ise Michaux kardeşlerin ön tekerleğe pedal takmayı düşünmeleriyle, ilk bisiklet yapılmıştır.

1880 yılına doğru, İngiltere’de Lawson ve Starley bir pedal takımı takılmış demir bir kadro, aynı çapta iki tekerlek ve bir gidondan oluşan bisikleti yaptılar. 1887 yılında John Boyd Dunlop‘un havayla şişirilmiş lastiği bulması ve XX. yy. başında bisiklet ilerlerken pedal takımını durdurmayı sağlayan serbest tekerleğin ve frenin bulunmasıyla, günümüzdeki bisiklet ortaya çıkmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ