Sefarad mutfağına özgü, patlıcan, patates ya da peynirle yapılan bir tür börek ...

Borekitas,
Sefarad mutfağı, iki kültürün tariflerini alıp, kendi özelliklerini de ekleyerek geliştirmiştir. İspanya’da bilinen adıyla empanadas, Ladino dilinde Türkçe börek kelimesinden gelen borekas veya küçük anlamına gelen “-itas” ekiyle borekitas halini almıştır. Sefarad böreklerinde tıpkı Türk mutfağındaki gibi espinaka (ıspanak), kezo (peynir), patata (patates) ya da kıyma ile iç yapılır. 

Patlıcanlı harç berenjena (patlıcan), ise tam anlamıyla Sefarad damgası taşır. Empanadas türü olan hamur işlerine borekas dendiği gibi, kat kat yufka ile döşenen klasik Türk böreğine de bulemas denir. Çok sevilen bir börek türü olan, yufka arasına çeşitli malzemeler döşenip yuvarlayarak sarılıp gül şeklinde burmalar yapılan gül böreğine Sefarad mutfağında bulemas adı verilmiştir. Farklı olarak bir de tapadas vardır. Tapada, turta şeklinde hazırlanan ve içi çeşitli malzemelerle doldurulup tepside pişirilen bir çeşit hamur işidir.

Sefarad mutfağı denince akla, ilk önce pırasa köftesi ya da borekitas gelir. Borekitas, Börekçik anlamına gelir “borekitas” ama türk mutfağındaki börekle alakası yoktur. Bu minik böreklerin peynirlisi, kıymalısı, patateslisi ve patlıcanlısı olur. Cuma akşamları ve bayramlarda mutlaka bulunur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ