Moğollarda halktan vergi toplayan memur ...

Avan,
Baskak, 
Cata, 
Moğollarda zapt edilen yerdeki halktan vergi toplayan memurlara verdikleri ad.
Moğollar; Günümüzde Moğolistan'ın yerli halkıdır. Doğu Asya kavimidir. Asıl yurtları Moğolistan’ dır.

Moğolistan dışında Rusya' ya bağlı; Aga Buryat Özerk Bölgesi, Ustorda Özerk Bölgesi ve Buryat Cumhuriyetinde yaşamaktadırlar. 

Tarihte, Asya katısının büyük bir kısmına sahip olup, yayıldılar. Memleketlerinden çıkıp da geri dönmeyenler, diğer milletler arasında eridiler.

Bugün Moğollar, sadece Çin ile Rusya arasındaki Moğolistan’ da yaşarlar. Doğu Asya'daki sarı ırkın, Mongolist aşiretindendirler. Dilleri Altay dillerinden olan Moğolcadır. Moğolların hakkında ilk bilgilere komşuları Çinlilerin tarihlerinde rastlanır. Verilen bilgilere göre bu cahil ve vahşi kavim küçük kabileler halinde ve göçebe şeklinde Gobi Çölünde yaşardı. Avcılık ve yağmacılıkla geçinirler, kan dökmeyi, kötülük yapmayı severlerdi. Baskınlarda ok kullanırlardı. Kadınları da harp ederdi. Güneşe taparlardı. Her kötülüğü işlerler ve yasak tanımazlardı. Şehirleri yakar, yıkarlardı. 

Çoluk-çocuk kadın-ihtiyar demeyip, kendilerinden olmayan her insanı öldürürlerdi.
Yiyeceklerini hayvani gıdalar teşkil ederdi. İnsan eti yiyenleri de vardı. Koyun, sığır, deve, at, merkep, katır, domuz yetiştirirlerdi. Nikah ve aile bağı olmayıp, bir kadına sayısız erkek sahip olabilirdi.

Moğolistan’ da yaşayan Moğollar, Buda inancının Lamaizm mezhebine mensuptur. Din adamlarına lama adını verirler. Lamalar, tabiplik ve büyücülük de yaparlar. Din merkezleri Tibet’teki Lhasa şehri olup ikinci derecedeki dini merkezleri Urga’dır. Moğolistan’da, putperest ve Hristiyanların yanında, çok az da İslam dinine mensup olanlar vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ