Mitoloji...

Esatir,
Arapça, (ﺍﺳﺎﻃﻴﺮ).
Tarih öncesi tanrılarının efsaneli serüvenlerini anlatan ve bir topluluğun duygularını, anlayışını ve özlemlerini göstermesi bakımından değeri olan hikâyeler, mitoloji. Masal ve efsane kabilinden hikaye ve rivayetlerdir. İlk çağ insanlarına ve tanrılarına ait maceraları anlatır. Milletlerin eski inanç ve duygularını ve değer taşıyan olağanüstü ve garip hikayeler, masallar, mitoloji.

Mitoloji.
Yunancada söz, öykü anlamına gelen mitos (mythos), ilkel insan topluluklarının evreni, yeryüzünü ve tabiat olaylarını kişileştirerek yorumlama ve henüz sırrını çözemedikleri yaşamla ilgili her türlü oluşumu anlamlı bir biçimde açıklama gereksiniminden doğmuş öykülerdir. İlkel insanın fizik atılımlarına ek olarak metafizik ve psikolojik davranış ile yer yer tarihsel ve sosyolojik unsurları da içerirler. Bir din veya bir halkın kültüründe tanrılar, kahramanlar, evren ve insanın yaratılışına dair tüm sözlü ve yazılı efsane birikiminin ve bu efsanelerin doğuşlarını, anlamlarını yorumlayıp, inceleyen ve sınıflandıran çalışmalar bütünüdür.

Mitler fabl, efsane, halk hikayesi (folklorik hikaye, folktale), peri masalı, anekdot veya kurgu gibi kavramlarla aynı olmasa da, bu kavramlarla çakışabilir. Mitoloji denince akla ilk gelen Yunan-Roma mitolojisidir. Aslında bir Akdeniz çevresi efsaneler topluluğu vardır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ