"Hüsnüyusuf" da denilen yerli bir armut cinsi ...

Akça armut,
Hüsnüyusuf,
Orjini Anadolu olup, ince kabuklu, sarı, etli ve sulu bir tür armut cinsidir. İstanbul Akçası, Dikenli Akça, İstanbul Armudu gibi türleri vardır. Ağaçları kuvvetli büyür ve yarı dik gelişir.
Meyvesi küçük, kısa boyunlu, alt kısmına doğru geniştir. Kabuğu yeşil, yeme olumunda yeşilimsi sarı renkte ve incedir. Meyve eti beyaz, az kumlu, orta derecede sulu, az tatlıdır.
 
Temmuzun başında toplanır. Toplanan ürün bir hafta on gün saklanabilir. Biraz geç meyveye yatar. Ayva anacı ile iyi uyuşur.
  
Ayrıca;
Hüsnüyusuf,
Şair karanfili,
(Dianthus barbatus),
Bir çiçek adı olup Avrupa' dan çıkmıştır.  
Katmerli, katmersiz çeşitleri vardır. Çiçekleri toplu halde açılır. Görünüşü pek güzeldir. Tohumla yetiştirilir. Yarım metre kadar boylanırlar. Haziran ayında ekilen tohumlar şaşırtma yapıldıktan sonra yerlerine ekilir. Hüsnüyusuf tohumları mayıs ayında , iyi işlenmiş, gübreli toprağa serpilir.
Güneşli veya yarı gölge yerlerde yetişebilir. 


Hafif kireçli toprağı sever fakat şart değildir.
Çıkan fideler yaz boyunca sulanır ve otları temizlenir. Sonbaharda şaşırtılarak asıl yerlerine 25-30 cm. aralıklarla ekilir. Fideler ertesi yıl ilkbahar ve yaz aylarında çiçeklenir. Hüsnüyusuf çoğu zaman dökülen tohumlarından kendiliğinden yetişir ve bahçenin kalıcı bitkilerindendir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ