Daha çok konservesi yapılan bir bamya türü ...

Okra,
Bamya,

İng. gombo, gobbo, 
Fr. gombo.
Ocker,
Bamia, Bamias
Gombo, Gumbo.
Ebegümecigillerden, sıcak ve ılıman yerlerde yetişen bir bitki. Ebegümecigiller familyasından, meyveleri müsilaj bakımından zengin, ülkemizde kültürü yapılan bir bitki. Bu bitkinin ürünü hem taze hem kurutularak yenilir. 
Mutedil iklimlerde yıllık, sıcak iklimlerde ise, bir kaç defa yetiştirilebilen bir meyvedir.

Boyu 1-2 metreye kadar uzayan, yaprakları asma yaprağına benzeyen, meyvesi beş bölmeli, tohumları yuvarlak ve yeşilimtrak gri renkte bir sebzedir. Sebze olarak yemeği, salatası, turşusu ve daha birçok şeyi yapılan bir bitkidir. Balıkesir, Bornova, Amasya bamyası, Kınalı, Sultani bamya gibi çeşitleri vardır.

Ilık ülkeleri seven şifalı bitki, Afrika ve Asya’ dan bütün dünyaya yayılmıştır. Hindistan, Japonya ve Amerika’ nın güney eyaletlerinde sık sık tüketilmekle birlikte, Türkiye’ de ve genel olarak Akdeniz ülkelerinde de etli ya da etsiz yemekler şeklinde tüketilir. Yaş veya kuru olarak sarf edilir. Konserveleri de yapılır. Meyveleri müsilajlidir. Kabızlık tedavisi ve barsakların düzenli çalışması için faydalıdır. 


Ekşili Bamya Tarifi;  
Malzemeler
• 1 kg bamya
• 1 büyük soğan
• 1 kahve fincanı zeytinyağı
• 2 büyük Domates
• 1 limonun suyu
• 2 Çorba kaşığı sirke
• 1 Çay bardağı nohut
• 1/2 su bardağı su
• tuz, pul biber, karabiber

Hazırlanışı;
Soğanı rendeleyiniz. Bir tencerede zeytinyağında 2-3 dakikak kavurun. Domatesleri rendeleyip koyun. Üzerine yıkanmış temizlenmiş bamyaları koyun. (Bamyaların kök kısımları konik olarak temizlenmelidir.) Üzerine limon suyunu ve sirkeyi ekleyin. Tuz ve diğer baharatları ilave edin. Yarım bardak sıcak suyu üzerinde gezdirin ve pişirmeye başlayın. Bamyalar hafifçe sararınca haşlanmış nohutu ilave ederek pişirmeye devam ediniz. 15 dakika pişirerek alınız. Afiyetle yiyiniz.

Türkiye'de, bamya, genellikle bir güveç olarak domates sosu ile pişirilir. Bu yemek genelde bol limon ve sirke ile hazırlanır. Çok yerde de yukarıdaki tarifte olduğu gibi ekişili bamya yemeği olarak bilinir. Bamya, kızartma, ızgara ve sote olarak da yapılabilir. Bu tarif çok basit ve yemek için uzun bir zaman almaz. 


Değişik bir lezzet, 
Bamya sotesi

Malzemeler;
Bir tutam Tuz
300-350 gr. Bamya
1 küçük sarı soğan (dilimlenmiş),
2 yemek kaşığı zeytin yağı,
1 çay kaşığı karabiber ,
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,

Hazırlanışı;
Bamyaları yıkayın ve süzün. 

Düz kesim yerine bir koni şeklinde bamya köklerini soyun. Eğer Bamyayı düz kafa keserseniz, bamya zamk gibi sünerek yapışır.  
Yüksek ısıda yapışmaz bir tavada zeytinyağını kızdırın. Bamyaları 5 dakika sürekli karıştırarak ekleyin. Doğranmış soğan, karabiber, kırmızı biber ve tuz ekleyin. Bamya ve diğerlerini gevrek kıvamdan biraz daha yumuşak olacak şekilde, 5-10 dakika daha kavurun. Sötelenmiş bu yemeği pirinç pilavı ile sıcak servis yapın.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ