Pirinç ve şekerkamışından elde edilen bir tür rakı ...

Arak, 
Arapça araq.
Pirinç ve şeker kamışından elde edilen bir tür rakı. Tatlı veya meyve suyu. Palmiyenin şekerli suyundan ve pirinç mayasından elde edilen içkidir. Rengi açık sarıdır.
Hindistan'da, Sri Lanka'da ve Güneydoğu Asya'da üretilir. Rom'a benzeyen bir içkidir. Pirinç, şeker kamışı ve şeker palmiyelerinin saplarındaki tatlı su ile yapılan Toddy şarabının karışımı ile elde olunur. Arak kelimesi Arapça olup, rakı kelimesiyle aynı kökten müştak bir kelimedir.  Yani, rakı kelimesi gibi Arapçadır. Damıtılmış anlamına gelir.  Rakı ve arak Türklere Arap kültüründen rakı, arak, araklı gibi kavramlarla beraber geçmiştir.

En meşhur arak Cava' da üretilen Cakarta Arak'ıdır. Orijinal arak %50 ila %60 alkol içerir. Hurma arakı, arpa arakı da belirtilmelidir. Şüpheli şeylerden kaçmak esas olmakla birlikte Hanefilerde arpadan ve hurmadan yapılan araklara Ebu hanifenin kitabında izin verilir. Yalnız şüpheli olduğundan kaçınılmalıdır denir. Osmanlı Döneminde Bektaşi tarikatların amelde mezhebi hanefilik olduğu için bu ruhsata göre içerler. 

Yabancı Rakılar;
Arak,  Arrak,  Arrack; Pirinç ve şeker kamışından elde edilen bir tür rakı. Arak (veya Arrak), şekerlendirilmiş pirinç, şeker kamışı melası (posası), şeker ihtiva eden muhtelif bitkilerin tahammürü (mayalanması) ve damıtılmasından elde edilen düşük değerli bir damıtık içkidir ve ayrıca anason da ihtiva etmez. Buna karşılık, incir, kuru üzüm gibi şekerli meyvelerden elde edilen yüksek levsiyatlı  ve anasonla aromatize edilmiş bir tür düşük vasıflı rakıya Arap ülkelerinde, bilhassa Irak’ta Arak denildiği de bir gerçektir.  Arak ve Rakı, günümüzde literatürde ve içkilerin sınıflandırılmasında ayrı içkiler olarak tarif ve tasnif edilmektedir.

Aris; Portekiz' de ve Fransa' da üretilen bir rakı çeşidi. Fransa' da pastis diye de anılıyor. Aynı rakıda olduğu gibi sulandırıldıklarında kirli sarı, beyaz renk alırlar. Pernod, Pastis 51, Ricard gibi markalar vardır.

Sambuca; İtalya' da üretilen bir rakı çeşidi. Ramazotti ve Molinari gibi ünlü markaları mevcut. Anason likörü olarak da tabir edilmektedir

Ouzo; Yunan halkının rakıya benzeyen ama daha az anasonlu hafif içkisi. Ortalama %40 alkol içerir. Uzo'nun anlamı İtalyanca Uso kelimesinden gelmiştir. 
Osmanlı Sultanı için rakılar gemilerde özel olarak yapılmış tahta sandıklarda taşınırmış. Bir rivayete göre bir grup Yunan bu sandıkları açıp rakıyı denemişledir. Hoşlarına giden bu içkiyi üretmeye karar vermişlerdir. Yunanistan'da Türk Rakısı'na en çok benzeyen içkinin anasonlu Tsipouro olduğu söylenmektedir. Uzo' da ise Barbagianni (Barbayanni) markasının çok yakın olduğuda ayrıca belirtiliyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ