Kurutma Kabı ...

Desikatör, 
Fransızca: dessiccateur
İngilizce: desicator, desiccator.
Kurutma kabı.
Kurutma cihazı. 
Örneklerden suyun çekilmesi ve maddenin kuru halde kalması için, içinde nem alıcı madde bulunan, sıkı kapanan kap. 
Numune, kroze ve çökeleklerin saklanması için kuru bir atmosfer sağlayan kap.

Nem tutucu olarak içine kalsiyum klorür konulan ve kurutma dolabında kurutulan örneklerin havanın nemini almadan soğuması için kullanılan kapaklı cam kap.
Genellikle katıların kurutulmalarında desikatör kullanımı yaygındır. Sıvıların kurutulmalarında ise, anorganik yapıda bazı özel nem çekici kimyasalların sıvı içine
atılmaları yoluna gidilir. Tabanında kalsiyum klorür (CaCl2) vb. nem çekici (desikant) bir madde serili olduğu için nem oranı çok düşük ve ağzı sıkı kapatılabilen özel kaplara desikatör denir.

Tamamı ısıya dayanıklı, kalın camdan yapılmış, bombeli bir kapağı olan tencere biçimli laboratuvar cihazıdır. İçinde delikli porselen yüzey, disk vardır. Bu diskin altında birkaç santimetre kalınlığında nem tutucu kalsiyum klorür partikülleri vardır. Soğumaya bırakılan kroze veya cam kase içerisindeki maddelerin soğurken nem kapıp ağırlaşmalarını veya tepkimeye girmelerini önler. Desikatör kapağı ile gövdenin temas ettiği yüzeye vazelin sürülür. Kapak ile gövde arasından hava girişi önlenir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ