Kaz Dağı' nın antik dönemlerdeki adı ...

İda,
İda Dağı,
Kaz Dağı,
Edremit Körfezi' nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan bir dağ sırasıdır. Kaz Dağları, batıda Dede Dağı, ortada Kaz Dağı ve üç tepesi (Babadağ, Karataş, Sarıkız) doğuda Eybek Dağı, Gürgen Dağı ve Kocakatran Dağı’ndan oluşur.
  
Bölgedeki en önemli merkez Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu ve Balıkesir' in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldeleridir. 

MÖ 2000 yıllarında Thebe şehri, Lyrnessos şehri, Khrysa şehri, Killa Şehri, Anderia şehri, Antandros şehri, Adramytteion şehri, Astrya şehri, Gargara şehri gibi şehirler kurulmuş bunlardan bir çoğuda Truva savaşları sırasında yok edilmişlerdir.
 
Homeros İlyada’sında İda Dağı (Kazdağı) için Bol pınarlı vahşi hayvanlar anası diye bahseder.  Kazdağı’nın heryerinden kaynaklar çıkmaktadır. 1500 m. rakımda dahi yaz kış suyu olan kaynaklar mevcuttur. Edremit, Akçay ve Altınoluk’un buz gibi soğuk ve bol içme ve kullanma suyu Kazdağı’nın eriyen kar sularıdır. Kazdağları’ ndan gelen orman havası ile denizin iyotlu ve oksijen miktarı yüksek havası birleşince Altınoluk Şahinderesi boğazı civarı oksijen çadırı şeklinde ifade edilmektedir. Dünyanın oksijen bolluğu yönünden ilk üç yerinden biri olduğu tespit edilmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ