İspanya, Grenada kentinde Endülüs Emevilerinden kalma saraylara verilen ad ...

Elhamra,
El Hamra Sarayı,
Elhamra Sarayı,
İspanyolca: Alhambra, Alambra,
Arapça: Al-Qala al-HamrA, al-Qasr al-Hamra.
İspanya'da Araplar tarafından kurulan Endülüs İslam Devleti 13. yüzyıldan itibaren gerilemeye başladı. 

Muhammed İbnül Ahmer adlı kumandan devletin merkezini, Kurtuba ' dan Gırnata'ya nakletti. 1232 yılında burada Beni Ahmer Devleti'ni kurdu. Bu devlete Beni Nasr Devleti de denir. Bu devlet zamanında Endülüs'te yapılan en güzel eser Elhamra Sarayı'dır.

Granada(Gırnata): 
İslam mimarisinin ulaşabileceği yüksek noktalardan biri olarak bugünlere ulaşmış bir şahit olan Elhamra Sarayı'nın temeli 1232 yılında, Gırnata Emirliği yani Beni Ahmer  devletini kuran 1. Muhammed (Muhammed bin Ahmer) zamanında atılmış. Saray, aynı sülaleden çeşitli hükümdarlar tarafından yapılan ilavelerle genişletilmiştir. Elhamra Gırnata'ya hakim bir tepe üzerindeki düzlükte savunma kalesi ve saray olarak yapılmıştır. 

Bu yüzden dışarıdan biraz hantal görünür. Fakat hantal kale duvarlarının içinde eşsiz güzellikte bir sarayla karşılaşılır. Duvarlarında kırmızı tuğla damında kırmızı kiremit kullanıldığı için adına da Elhamra yani Kırmızı denmiştir. Nasri hükümdarları yeni yapılarla kaleyi büyüttüler. Böylece Elhamra saray ve köşklerden kurulmuş bir topluluk haline geldi. Sarayların içi kadar avluları da güzeldir. En güzelleri uzun bir havuzla süslü olan El Bürke Avlusu döşemesi mermer kaplı Meksuar Avlusu ve Arslanlı Avlu'dur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ