Bursa' nın İnegöl ilçesinde bir kaplıca ve mağaranın ortak adı ...

Oylat,
Oylat kalıcaları,
Oylat şelalesi,
Oylat mağarası,
Oylat Kanyonu,
Bursa-Eskişehir Karayolu üzerinde, İnegöl' e 27 km. uzaklıktaki Oylat Kaplıcaları vardır.

Uludağ' a sırtını dayamış, iki tarafı yemyeşil vadilerle çevrili bir yamaç üzerine kurulmuş olan kaplıcalar gibi mağara, şelale ve kanyonda vardır. Bursa' nın İnegöl ilçesine bağlı Oylat' ın içinden, Oylat deresinin çağlayanlar meydana getirerek geçtiği vadi, çam, gürgen, meşe, kestane ıhlamur, kavak, çınar ağaçları ile kuşburnu ve böğürtlen bitkilerinden oluşan ormanla bütünleşir. Oylat deresinin suladığı vadi, doğanın serinliği ve yumuşaklığı sayesinde dinlendirici bir özelliğe sahip. Uludağ' ın kar suları ve civardaki kaynaklarla beslenen bu dere, 45 dk' lık mesafede ormanın içinde güzel bir şelale oluşturmaktadır. Aynı zamanda lezzetiyle sofralarımızı zenginleştiren alabalığın yatağını da oluşturur.

Deniz düzeyinden 840 metre yükseklikte bulunan, doğal tedavi merkezindeki su sıcaklığı 40 derecedir. Bölgede biri eski, ikisi yeni üç haman var. Ortasında 8. 10 x 5. 60 boyutunda, 1. 70 metre derinlikte bir havuz ve yıkanma yeri bulunur. Su üç aslanağzından dökülüp büyük havuza geçer. Hekim raporuna göre, kaplıcalarda kalma süresi yarım saat ile 45 dakika arasındadır.  Termal özelliği olan, 21 günlük küre kesinlikle uyulması gerekir. Oylat kaplıcası' nın çevreye akan radyoaktivite ve diğer şifalı öğeleri içeren suyu, ormanın temiz havasına yayılır. Oylat kaplıcası, nevralji, nevrit, siyatik, meralji, parastezzik, interkoskal ve oksipital nevraljilere iyi geliyor. Ağrılı sinir hastalıkları, romatizma, çocuk felci türü hastalıklar da banyo ve su içi masajlarda fayda sağlar. 

Bizans İmparatorluğu zamanında İnegöl hakim  tekfurunun kızı amansız bir hastalığa yakalanır. Hakim tekfuru çok sevdiği kızının acılarına tahammül edemez ve gözlerden uzak ama o zamanlar adı olmayan kaplıcaya gönderir. Son günlerini  yaşayacağına inanılan kıza sürekli “ölyat” denir.  Kız kaplıcadan çıkan sıcak suyla yıkanarak bir  süre sonra şifa bulur. O gün bugündür ölyat  kapıcası şifalı olarak bilinir ve ismi Oylat olarak değiştirilir.

Oylat Mağarası, Oylat Kaplıcaları yolu üzerindeki Oylat Mağarası toplam 665 metre uzunluğunda 126 metre de girişe göre derinliğe sahiptir. Hilmiye köyünden 1 km uzaklıkta yer alır. Oylat Mağarası Oylat Kanyonunun sonlandığı noktadadır. İçinde bulunduğu Oylat Kanyonu anlatılmaz bir güzelliğe sahiptir. Mağara içinde çok güzel sarkıt, dikit, damlataşlar ve damlataş havuzu vardır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ