Bir çeşit antibiyotik ilaç ...

Amikasin,
Rifamisin,
Amikasin,
Pek çok mikroba karşı etkili olan bir antibiyotik. Amikasin semi sentetik bir aminoglikozid antibiyotiği olup bileşimi kanamisine yakındır.

Formülü,
100 mg flakon; 100 mg amikasine eşdeğer miktarda amikasin sülfat bulunur. 500 mg flakon; 500 mg amikasine eşdeğer miktarda amikasin sülfat bulunur. 
Amikozit 100 mg flakon, Gram negatif mikroorganizmaların duyarlı türlerinin neden olduğu ağır enfeksiyonların kısa süreli tedavisinde kullanılan aminoglikozit grubu yarı-sentetik bir antibiyotiktir. 
Amikozit Gram negatif mikroorganizmaların duyarlı türlerinin neden olduğu ağır enfeksiyonların kısa süreli tedavisinde kullanılır. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın saptanması ve duyarlılığın belirlenmesi için bakteriyolojik incelemeler yapılmalıdır. 

Amikozit enjektabl, Gram negatif enfeksiyon kuşkusu bulunan durumlarda başlangıç tedavisi olarak önerilir ve duyarlılık testinin sonuçları alınmadan tedaviye başlanır. Tedavinin sürdürülmesi kararının duyarlılık testinin sonuçlarına, enfeksiyonun ağırlığına, hastadan alınan klinik yanıta ve hastanın ilacı tolere etme durumuna göre yönlendirilmesi gerekir. Amikasin potansiyel olarak ototoksiktir. Hem işitme hem vestibüler fonksiyonları bozabilir. Yüksek dozlarda uzun süre kullanılması ototoksisite riskini artırır. Bu hallerde hastanın serum amikasin seviyeleri ve işitme fonksiyonları her gün monitor edilmelidir.


Rifamisin;
Rifampisin veya rifampin, bakterisidal etkisi olan rifamisin grubundan bir antibiyotik ilaçtır. Genellikle mikobakteri enfeksiyonlarının (tüberküloz, lepra vb.) tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca metisilin dirençli Staphylococcus aureus tedavisinde fusidik asit ile beraber kullanılır. Aventis şirketi tarafından, Rifadin® - Rifater® - Rimactane®  isimleri altında satılmaktadır. Rifampisin bakteri hücrelerindeki RNA polimerazı inhibe ederek (engelleyerek) mRNA'in transkripsiyonunu önler. Rifampisinin yan etkileri genel olarak neden olduğu hepatotoksisite (karaciğer zedelenmesi) yüzünden oluşur. Rifampisin hepatotoksisiteye neden olduğu için karaciğer yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.

Kaynakça; http://tr.wikipedia.org

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ