Baklavaya benzer bir tür hamur tatlısı ...

Samsa,
Samsa Tatlısı,
Nemse Baklavası,
Arnavutlar çok sever. 
Mantija' nın yoğurtlu halidir. Fırına yoğurtlanmış halde veriliyor. 

Ramazanda bu zahmetli şey cefakar majkolarımız tarafından sahur vakti yapılır. Samsa Kafkaslar' da yaygın olarak yapılan bir çeşit börek, ekmektir. Ülkemizde Kafkas kökenli vatandaşlarımız çokça olduğu için bu isimde bilinirliği yaygındır. Balkan mutfağında ise Samsa şerbetli bir tatlı uygulaması olarak karşımıza çıkar. Samsa kelimesi Bulgaristan Türklerince baklava dilimi manasında kullanılır. Daha doğrusu şerbetli hamur tatlılarından tabağa konulan her bir dilime samsa denmektedir. 

Nemse Baklavası;
Tüm malzemeleri aynı fakat hazırlanışı ve şekli ile ilgili küçük farklılıkları gözetmek için Samsa veya Nemse diye iki ayrı isimlendirme yörede de yaygındır. Göçlerle Trakya mutfağına  da taşınan bu lezzetli ve kolay tatlı, Trakya'nın birçok yerinde yapılan oklava tatlısına benzer.
Samsadaki gibi hamur şeritler halinde kesilmez. Bütün açılan hamurun kenarına iç harç yerleştirilip, oklavaya hamur sarılır.

Oklava çekildikten sonra dilimlere ayrılıp, fırın tepsisine dizilir. Trakya ve Balkan tatlılarında ceviz içi kullanılması yaygındır. Badem içi de yörede bolca yetiştiği için yaygındır. Tatlı iç harçlarında fındık kullanılması ise yöre mutfağına alternatif olarak sonradan girmiştir. Baklavalık 4 yufkayı aralarına yağ serperek hamur tahtasında birbiri üstüne istif ediniz. Dövülmüş fındık ya da fıstık ya da badem serpiniz. Beşinci yufkayı üzerine yayıp kenarına iki oklavayı yan yana koyarak beşini birden gevşekçe sarınız. Oklavayı birer birer çekip çıkarınız. Oklavadan çıkan yufkayı uzunlamasına parça parça kesip, düzgün tepsiye diziniz, yağını haşlayıp fırına sürünüz. Pişip soğuduktan sonra şekerini sıcak sıcak haşlayıp üstünü örterek soğumasını bekleyin. 

Malzemeler :
2 Su bardağı un
2 Çorba kaşığı tereyağ
1 Yumurta sarısı ( hamuru için )
1 Yumurta sarısı ( üzeri için )
Birkaç damla limon suyu
Bir fiske tuz
1 Su bardağı ceviz içi ( Fındık veya badem içi...)
1 Yumurta akı
2 Yemek kaşığı toz şeker
1 Limon kabuğu rendesi
2,5 Su bardağı şeker
2,5 Su bardağı su
Yarım limon suyu ( şerbeti için )

Yapılışı :
Un derince bir kabın içine alınıp havuz şeklinde ortası açılır.
Tereyağ, birkaç damla limon suyu, bir fiske tuz ve bir miktar ılık su ile kulak memesi yumuşaklığında tatlı hamuru elde edilir. Hamur bir ıslak bezle örtülür. En az 10 dakika  dinlendirilir. Hamur oklava ile küçük bir sini genişliğinde açılıp ( 30-35 cm çapında ) malzemenin özlenmesi sağlanır. 

Açılan hamur zarf gibi kapatılıp, yeniden 10 dk dinlenmeye alınır.  Bu açma ve dinlendirme işlemi birkaç kez tekrarlanır. Ceviz içi, yumurta akı ve toz şekeri bir kap içinde harmanlayıp tatlının iç harcı  hazırlanır. Hamur yapışmasın diye unlanarak 1 mm inceliğinde sofra boyunca açılır. Hamurun yuvarlak uçları bıçakla kesilerek dikdörtgen veya kare şekli verilir.
Eğer tatlımızı samsa olarak hazırlayacaksak kare veya dikdörtgen hale getirdiğimiz tatlı hamurumuzu 5 cm genişliğinde 15-20 cm uzunluğunda şeritler halinde kesilir. Kestiğimiz hamurun bizden taraf olan kenarına iç harcımızı kalın olmayacak şekilde yerleştirin.
Hamuru uzun kenarı boyunca rulo şekilde sarıp yağlanmış fırın tepsisine koyun. Üzerine ince bir kat yumurta sarısı sürün.

Tatlımızı nemse baklavası formunda hazırlayacak isek aşağıdaki ayrıntılara dikkat edin.
Tatlı hamurumuzu açtıktan sonra 5 cm kenar uzunluğunda kare dilimlere ayırın.
Her biri dilime ceviz içi, yumurta akı ve şekerden oluşan harcı kalın olmayacak şekilde ortasına yerleştirin. Hamuru üçgen şeklinde kapatıp, kapattığımız ucunu parmaklarımızla sıkıca hafif yuvarlayıp kapatalım. Yağlı tepsiye dizilen nemse baklavalarının üzerine hafif bir kat yumurta sarısı sürülür.

Samsa veya nemse tatlılarımız orta hararetli fırında üzeri kızarıp çıtır hale gelinceye kadar fırınlanır. Şeker, su ve yarım limon suyundan ağdalanmış bir tatlı şerbeti hazırlanır.
Tatlı soğuk şerbet verilerek servis edilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ