Avusturalya' da yaşayan gösterimli bir kuş ...

Lirkuşu,
Lirkuşugiller (Menuridae). 
Avustralya ormanlarında yaşayan, kuvvetli bir gaga, kısa ve yuvarlak kanatları mevcut olan kuşun  iki türü bulunur. 
Kuyrukları zarif bir lir şeklindedir. 
Lirkuşugiller familyası türlerinin genel adıdır. 
 
İsmini eski zamanlarda kullanılan bir müzik aletinden alan lirkuşunun erkeklerinin, çok uzun ve yelpaze biçiminde açılan kuyrukları vardır. Kuyruğunun açılmış hali lir denen müzik aletini andırır. Böcekler ve solucanlarla beslenir. Kuşlar içinde en güzel şakıyanlardandır. Bir başka özellikleri de diğer kuşların seslerini kolaylıkla taklit edebilmesidir. Erkek lir kuşu dikkate değer bir ses sanatkârıdır.

İki ayrı türü bilinmektedir. Bunlardan “Menura superba” türü Avustralya' nın doğusundaki ormanlık alanlarda yaşar. Kuzeydoğu Avustralya'daki astropikal bölgede bulunan (M. alberti) türlerinden daha iridir. Boyu 75 ile 100 cm kadardır.

Rebap veya lir biçimii uzun dış kuyruk tüyleri vardır. Lir kuşunun erkeğinin 130 santimlik uzunluğunun 70 santimi kuyruktur. Beyazımsı olan bu tüyler, V biçimli koyu kahverengi bölgelerle işaretlidir. Beyazımsı orta kuyruk tüylerinin pek ince ve dantelamsı bir yapısı vardır.
Daha çok kahvemsi gri renkli bir kuş olan lir kuşunun yuvası iri ve küre biçiminde bir yapıdır. Yumurta tek ve bol beneklidir. Beş haftada yumurtadan çıkan yavruların gelişmesi de o nispette uzun zaman alır. Eski gezginler, başının ve gagasına yapısıyle kuvvetli bacaklarına bakarak lir kuşunu sülünler ailesine katmışlardı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ