Yuvarlak taşlarla sokakta oynanan bir çeşit oyun...

Hotak,
Yuvarlak bir taş ve lambirle oynanan oyun.
Çocukların kaydırak oyunlarında, çengelli sopalarla oynadıkları oyunlarda ortaya koydukları yuvarlak ağaç, taş ya da kemik.
Boynuzsuz hayvan.
Kağnılarda boyunduruğun gerisinde, öküzün boynuna oturup öküzü süren çocuk.

Hotak oyunu;
Bir tane yuvarlak taş  bir yere dikilir ve  düz yassı taşlarla dikilen hedefe atış yapılır. Bir ebe ve diğerleri oyuncudur. Ebe  yuvarlak taşın başında bekler sıra ile atış yapılır. Yuvarlak taşa   atılır  ve ta uzaklara  gitmesi için vuruş yapılır. Vuramasa  atış yapılan hotak orada  mahsur kalır.  Taki biri eniği vurup uzaklaştırana kadar . Enik (enek) uzaklaşınca ebe  vurulan   enik taşı alıp tekrar yerine dikene kadar  hotagı alabilirsen kurtuldun sayılır. Alamaz isen ve ebeye yakalanırsan ebe  değişir yakalanan kişi yeni ebe olur. Bu şekilde oyun devam eder gider. Genelde   gençler arasında  oynanırken zevkli olur. Koşanlar, yakalayanlar, ebeler,  gıcılar,  hotaklar. Oyun oyananmaya en az üç kişi  ile başlanır. Oyun zevkle başlar ve devam eder.

Büyüklerimiz oyuncaklarla tanışmamışlar. Orta yaş insanımız da oyuncak görmemiştir. Ama bu insanlarımızın oynadığı, şimdiki çocukların bilmediği ve çok az bildiği oyunlarımız vardır. 
Çocuk oyunlarımızın bazıları şunlardır:  
Cındıl, Hotak, Kütük, Ara kestim, Ayı gördüm, Dalya, Bod bodu, Beş taş, Çelik-çomak, Körebe, Enik, Üç kuyu, İstop, Seksek v.b.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ