"Yavşan" da denilen, mavi ve beyaz renkte çiçekler açan bir bitki...

Veronika, 
(İtalyanca veronica),  
Veronica Salicifolia Veronika.
Yavşan otu,
Çıban Otu, 
Avrupa Çayı, 
At teresi,
Yara otu.
Yarı otsu, odunsu yapıda herdem yeşil çalı şeklinde bir süs bitkisidir. Uzun müddet açık mavi renkli dik salkım şeklinde çiçekleri vardır. Yerden dik ve sık dallanma yapar.

Ilıman bölgelerde, toprak nemi ve nisbi nemi yüksek yenlerde güzel gelişme gösterir.
Park ve bahçelerde grup veya tek olarak kullanılır. Tohum ve çelik ile üretilir.
Çiçekli bitkiler familyası Plantaginaceae'nin yaklaşık 500 türle temsil edilen en büyük cins taksonudur, daha önceleri sıracaotugiller (Scrophulariaceae) familyasında sınıflandırılmıştır.

Yavşan otunu kökleri hariç tamamı çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Sıracaotgillerin bir alt grubuna ait olan veroniceaegillerin (yavşanotugiller) takriben 300 alt türü mevcuttur;
Şifalı yavşan otu; Veronica officinlis.
Su yavşan otu; Veronica beccabunga, 
Virjinya yavşan otu; V. Virginica, 
Horasan yavşan otu; V. Persica, 
Başaklı yavşan otu; V. Sipicata.
Kafkas yavşan otu; V. İncena.

Veronica kelimesi vera ve unica kelimelerinden türümiş olup hakiki yavşan otu anlamına gelir ve officinalis kelimesi de şifa veren demektir. Yavşan otu hakkında 16.yy.da ilk geniş bilgiyi Hieronymus bock yazmış ve onu diğerleri takip etmiştir. Franken kralı yakalandığı ekzemadan bir türlü kurtulamaz ve ona bir çoban yavşan otunun çayını içmesini tavsiye eder ve kral iyileşir. 

Yaprakları ters yumurta şeklinde kenarları kertikli, kısa saplı 2-5cm uzunluğunda 1-2,5 cm eninde koyu yeşil renkli ve bir sonraki yaprakla çaprazdır. Çiçekleri oldukça küçük 4 adet taç yapraktan meydana gelir, 0,5-0,8 ml büyüklüğünde açık mavi morumsu veya leylaki renkli üzeri beyaz çizgili ve ortasından 2 adet pembemsi döllenme tozlukları bulunur. Yavşan otunun bir fidesi veya tohumu ilkbahar veya sonbaharda yarı gölgelik bir yere ekildiğinde hiçbir özene gerek kalmadan yayılır. Asya, Avrupa ve Kuzey Amerikanın killi, kireçli topraklarında ve güneşli yerlerde, ormanların seyrek yerlerinde veya orman kenarlarında, yol kenarları, çimenlikler ve meralarda yetişir.





Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ