Mafya adamlarının, hesaplaşmalarında kullandıkları kesik namlulu av tüfeği ...

Lupara,
Menşei Sicilya olan, el yapımı modifikasyonla namlusu ve dipçiği kısaltılmış bir çiftedir.
Namlusu kısaltılmış tüfek. Kısa namlulu bir av tüfeğidir. Mafyanın ortaya çıkış yıllarında daha kolay gizlenebildiği için sicilya köylüleri tarafından yaygın olarak kullanılan silahıdır.
İtalyada özellikle kan davalarında kullanılan silahtır.
Mafya arasında da çok yaygındır. Lupara, kelimesi aslında kurt için anlamına geliyor. 


Geleneksel olarak kurt avında kullanılan bir silah. Özellikle Sicilyanın sık ağaçlıklı koruluklarında kolay taşımak için bu tür bir modifikasyon ile kısaltılmış bir silahtır. Lupara' nın Sicilya mafyası ile özdeşleştirilmiş.  Mario Puzzo'nun Baba romanında ve de romandan uyarlanan sinema filimlerinde bol bol bahsi geçen bu silah, halk arasında da Sicilya mafyası ile bağlantılı sayılmış.

Sicilya'da olmasa bile, Amerika'da ki Sicilya mafyası uzantıları, kolay taşınıp kolay gizlenebildiği ve de şoksuz kısa namluları sayesinde geniş bir yelpazeye saçma saçabildiği için sıklıkla kullanılır. Bu da tabii sonuçta halkın belleğinde lupara ile Sicilya mafyasını özdeşleştiren bir diğer unsur olmuştur. Türkiye'de ve diğer pek çok ülkede yivsiz tüfeklerin belli bir namlu boyunun olması şartı var. Bu yüzden Lupara'nın da satılması, alınması, bulundurulması, taşınması vs. yasaktır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ