Kimi bölgelerde mısıra verilen ad...

Darı,
Lazot, Lazut.
Kokoroz.
Gilgil.
Misi.
Adu.
Mısır,
Buğdaygillerden, kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Tohumları besin olarak kullanılır. Mısır  yurdumuzun birçok bölgesinde yetişir. 

Mısırın vatanı, Güney Amerika’ dır. 1520 yılında İspanyol' lar tarafından Avrupa’ ya getirilmiş ve buradan diğer ülkelere yayılmıştır. 

Ülkemizde, Mısır’ dan getirildiği için bitkiye bu adının verildiği sanılmaktadır. Sıcak bölgelerde yetişen bir bitkidir. Mısır, nemli ve sıcak iklimi sever.  Son yıllarda Çukurova bölgesinde ikinci ürün olarak ekilen mısır önemli gelir kaynağı durumundadır. Mısır tanelerinde % 67 nişasta, % 10 azotlu maddeler ve % 8 yağ bulunmaktadır. Mısır tanelerinden (meyvesi) gıda maddesi olarak ve hayvan yemi olarak faydalanılmaktadır. Mısır tanelerinden elde edilen yağ, yemeklik yağ olarak veya kozmetik sanayiinde hammadde olarak kullanılır. Mısır yağı, doymuş yağ asidi miktarının düşük olması sebebiyle damar sertliği olan hastalara yemek yağı olarak tavsiye edilmektedir.  

Püskülün bileşiminde karbonhidratlar, potasyum, sodyum ve kalsiyum tuzları vardır. İdrar söktürücü ve taş düşürücü olarak kullanılır. Darı unundan yapılan yiyecekler, zihin yorgunluğunu giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Hamilelere de faydası vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ