Eftalit' ler de denilen Türk ulusu ...

Ak Hunlar,
Eftalitler,
Ak Hiungnu,
Sveta Huna,
Bizans kaynaklarında Eftalit, 
Çin kaynaklarında Ak Hiung-nu, 
Hint kaynaklarında ise Sveta-Huna olarak geçer, 
Hiung-nu' ların bölünmesinden sonra batıya kayanlar tarafından kurulan bir devlettir.

Ak Hunlar, genel olarak göçebe bir yaşam sürüyorlardı. Buna karşın Gor, Huo ve Sakkala'yı başkent olarak da kullandılar. Ak Hunlar, Asya'nın ipek ticaretini ellerinde tuttukları sürece güçlerini korudular. Göktürkler'in İpek Yolu'nun denetimini ellerine geçirmesiyle bu üstünlüklerini yitirdiler.

Dördüncü yüzyılın başlarında Isığ Gölü çevresinde Avarlar'a bağlı yaşarlarken bu yüzyılın ikinci yarısında Maveraünnehir'e ve Toharistan'a yayılmış bir devlet. Batıya doğru ilerlemelerine devam ederek Çin'in kuzeybatısındaki Gobi Çölü'nden Hazar Denizi kenarına kadar yayılan bir devlet kurmuşlardır. Ak Hunlar’ ın güneye inen bir kolu da Kabil çevresinde bulunan Kuşanlar'ı yenerek Hindistan'a doğru ilerlemiş.

Hindistan' da bulunan Gubta İmparatorluğu' nun 40 yılında parçalanmasından sonra 530 yılında İndüs Vadisini ve Ganj Vadisini almışlardır. Fakat Hindistan' daki Ak Hunlar beşinci yüzyılın yarısından sonra tarih sahnesinden çekilerek yerli halk arasında kaybolmuşlardır. Batı Ak Hunları ise, bir taraftan Orta Asya'da hâkimiyeti temin eden Göktürkler' in bir taraftan da İran'da hüküm süren Sasaniler'in arasında kalmışlar, iki taraftan saldıran kuvvetli düşmanları ile başa çıkamayarak 567 yılında Göktürkler tarafından tarih sahnesinden silinmişlerdir.

Kaynakça; http://tr.wikipedia.org/wiki/

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ