"Yılanyastığı, filkulağı" gibi adlar da verilen bir süs bitkisi...

Arum, 
(Latince Aron).
Yılanyastığı,
Filkulağı,
Yılan kavı, Yılan bucağı 
Yılan ekmeği,
Yılan bıçağı,  
Buzağı otu.
Yılanyastığıgiller familyasından olan bitkiye Latince Aron adlı bir besin adından esinlenerek arum denmiştir. 

Uzun sapları krem ya da beyaz damarlı üçgen şeklinde yaprakları olan 30-50cm. boyunda yumru köklü çok yıllık bir bitkidir. Nisan-Mayıs aylarında dişi çiçekler dalın alt kısmında erkek çiçekler üst kısmında olmak üzere çomak şeklinde çiçekler açarlar.

Sonbaharda da mısır koçanı biçiminde kırmızı darı gibi meyveler verir. Anayurdu Kuzey Afrika ve Avrupa olan bu bitki deniz seviyesinden 1500 m. yüksekte gölgeli, hendek ve çalılıklarda, serin yerlerde yetişir. Taze yaprakları ve meyveleri zehirlidir. Taze yaprakların haşlanarak zehiri giderildiği söylenir. Taze yapraklar zamk, nişasta ile saponin ve konisin alkoloitleri içerir. Kurutulmuş köklerin kabızlık giderici, balgam söktürücü etkisi vardır.

Taze yaprakları ve kökü az suda kaynatılıp sivilceler pansuman yapılır. Yara ve iltihap için yaprakları ve kökü kaynatılıp pansuman yapılır. Egzama, kaşıntıya karşı yaprakları ve kökü kaynatılıp kaşınan yerlere pansuman yapılırak tedavi yapılır. Yılan yastığı sivilce ve çıbanları çabuk olgunlaştırır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ