Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır kapısı...

Alican,
Alican(Iğdır), 
Akyaka 
(Esenyayla)
Akkaya(Kars).
Türkiye’nin Ermenistan ile iki sınır kapısı var. Bunlardan biri Kars Akyaka Doğu Sınır Kapısı; Ermenistan’ ın Gümrü şehriyle, diğeri Iğdır Alican Sınır Kapısı; başkent Erivan iledir. 

Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınır; 328 kilometredir. Türkiye' den kara yolu ile Ermenistan' a geçişin olduğu tek ana yol Türkiye sınırları içerisinde Alican Sınır Kapısıdır. Ermenistan devlet sınırları içerisinde başlayan M7' karayolu ile deam eder. Yine aynı sınır kapısından geçen 1953 yılından 1993 yılına kadar Akyaka Sınır Kapısı ile aktif olarak demiryolu ile ulaşım mümkündü.

Alican Sınır Kapısı: 
Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır kapısıdır. Kars iline bağlı ilçelerden biri olan Akyaka' dadır. Iğdır ilinin Karakoyunlu ilçesinde, Türkiye ile Ermenistan'ı birbirine Alican sınır kapısı bağlıyor. Hemen karşısında Ermenistan'ın Armavir İdari Bölgesi' nde yer alan Margara kasabası bulunmaktadır. Aras Nehri sınırı ayırmaktadır. Sınırın güvenliği askeri hudut karakolu ile sağlanmaktadır. Deniz seviyesinden 850 metre yükseklikte  bulunan sınır kapısına 500 m. uzaklıkta Alican mezrası yer almaktadır. Ermenistan tarafında nehir kenarı ıslahı yapılmış. Zaman zaman nehir taşkınları Türkiye sınırını etkilemektedir. Ermenistan'ın Dağlık Karabağ' ı işgaline tepki olarak Nisan 1993 yılında kapatıldı

Akkaya(Kars). 
Esenyayla Sınır Kapısı:
Kars ili, Akyaka ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi Esenyayla'dadır.

 (2018 Aralık)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ