Tatlı suda yaşayan beyaz etli bir balık...

Sudak,
(Lucioperca lucioperca).
Salya.
Taranga (Halk dilinde).
Bir tür tatlı su balığı.
Alman levreği.

Halk arasında Uzun levrek ya da tatlısu levreği olarak bilinir.
Levrekgillerden, tatlı sularda yaşayan, eti beyaz ve lezzetli bir balık.

Kemikli balıklardan, levrekgiller (Percidae) familyasından, boyları 130 cm olabilen, tatlı ve az tuzlu sularda yaşayabilen, eti lezzetli bir balık. Yurdumuzda Sudak, tatlısu levreği veya uzun levrek olarak bilinirken, yabancı kaynaklarda sudak, luciaperca, zander, pike-perch, walleye, sander, sandra gibi isimlerle de geçer.

Vücudu ince uzun olup, sırtı koyu renkte, yan tarafları gri-gümüşimsi renktedir. Bilhassa genç fertler üzerinde sırttan karına doğru 8-10 adet koyu renkli enine bantlar bulunur. bu çizgiler yaşlı balıkta soluklaşır, sırtta birbirini küçük bir ara ile takip eder. Yanakları çıplaktır. 

Kuyruk ve sırt yüzgeçleri üzerindeki ışınları birbirine bağlayan şeffaf zarlar üzerinde sıralanmış siyah benekler vardır. Ağız uç durumlu, ağız açıklığı ise geniştir. Alt ve üst damakta iri ve bunlar arasına serpilmiş küçük ve yumuşak dişler vardır.

Marmara, Trakya, Karadeniz, Göller bölgesi olmak üzere yurdumuzdaki çeşitli iç sularda yaşayan hareketli, avcılığı zevkli bir balıktır. Kendinden küçük balıklarla beslenir. En çok Eğirdir gölünde vardır. Terkos gölü, Çubuk barajları, Hirfanlı barajı, Kesikköprü barajı, Kızılırmak nehrinde de yaşadığı biliniyor.

Sudak balığı ilkbaharda, Nisan ile Haziran ayları arası, çiftleşirler. Yumurtalarını sığ suda su bitkilerinin üzerine ve çakılların arasına bırakırlar. Kilogram ağırlık başına 40.000 yumurta yapmakta olup bu diğer balık türlerinin ürettiğinden çok daha azdır. Mesela Sazan balığı bir defada 300-500 bin adet bırakır. Sudak balığı çok dikkatli ve ürkek bir balıktır ve kolay kolay tutulamaz. Gündüz dipte yaşar, sabah erken ya da akşam su yüzeyine avlanmak için çıkarlar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ