Suda haşlanmış kestane...

Tuzlama,
Suda haşlanmış kestane.
Sütle yapılan un bulamacı.
İşkembe ile yapılan bir tür yemek.
Kestane, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen ad. 
Kestane üretilen yörelere göre kestane meyveleri çok lezzetli olduğu için çerez olarak tüketilir. 

Bunlar; Çiğ, Haşlama, Tuzlama (suda haşlama), Kavşak (fırında kurutma), Kömbe, Kebap ve çiğ olarak değişik şekillerde tüketildiği gibi suda haşlanan meyveler balla yoğrularak öksürük kesici olarakta kullanılır. Saklanması ise eskiden tarlada açılan kuyularda eğrelti otu ile karışık kirpisinden çıkartılmadan gömülerek saklanır kışın yenir. Şimdilerde ise derin dondurucularda muhafaza edilmekte. 

Ayrıca sanayide Pasta ve kestane şekeri olarakta büyük miktarlarda tüketilen bir meyvedir. Tuzlama, Zonguldak ve yöresinde daha çok kullanılır.

Özellikle köylerde uygulanan kestane haşlaması basit bir yöntemle şöyle yapılır. Kestaneler çizilir. Kaynayan suya atılarak ağızlarının açılması beklenir. Kaynayan suya bir tatlı kaşığı kadar tuz da konulur. Kestaneler yumusayıncaya dek su içinde haşlanır. Kullanılan tuz dogal olarak kestaneye işlemez. Kestane Kebaptan daha lezzetlidir. Güney Avrupa ile Güneybatı ve Doğu Asya'da yaygın olarak tüketilmektedir. Kestane ülkemizde en çok Aydın' da yetiştirilmektedir.

Aydın ilinden ihraç edilen kestaneler çok kaliteli olup, Bursa, İzmir'in Ödemiş ilçesindeki Bozdağ yerleşimlerinde Kestane Şekeri adıyla bilinen bir tatlı olarak imalatı yapılmaktadır.

Kestane Türleri; Çalı, Japon, Amerika, Henry, Çin, Ozark, Doğu, Anadolu, Seguin.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ