Kırmızı çiçekli bir süs bitkisi ...

Nakıl,
Salkım çiçeği,
Silene.
Güney Anadoluda yabani olarak bulunan bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen otsu bir bitkidir. Karanfilgiller familyasındandır. Anayurdu Kuzey Yarımkürenin ılıman bölgeleridir. Afrika ve Akdenizdir. Silene cinsi çokyıllık otsu, çalımsı bitkilerin 250 dolayında türü vardır. 


Bunlardan özellikle S.pendula türü, ülkemizde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Nakil çiçeği denilen ve 15-25 cm. kadar boylanabilen bu tür, bir yıllık otsu bitkidir. 

Yerde yayılıcı özellik taşıyan sarkık sürgünleri ve karşılıklı dizili, yumurtamsı ya da mızrak biçimli yeşil yaprakları vardır. İlkbahar mevsiminden başlayıp yaz ortalarına kadar tek tek ya da bir arada açan bol sayıdaki çiçekleri küçük, borumsu biçimli ve soluk pembe-beyaz renkli olur.
Fazla boylanmayan ve uzunca süre çiçekli kalan nakil çiçeği bitkisi kayalık bahçelerde çiçek tarhları ve bordürlerde yetiştirilmeye çok uygundur.

Nakil çiçeği bitkisi bol güneşli ortamları sever ve süzek (suyu iyi akıntılı) olan orta derecede biteklikte her tipteki bahçe toprağında iyi gelişir. Yetiştirilmesi ve bakımı kolay, zahmetsiz bir bitkidir. Tohumlarıyla çoğaltılır. Bitkinin tohumları sonbahar mevsiminde kapalı mekanlardaki soğuk yastıklara ekilir. İlkbahara kadar çimlenip gelişen fideleri, ilkbahar mevsiminde havalar ve toprak 16-19 dereceye kadar ısınınca bahçelerde yetiştirileceği yerine, toprakta sıra üzerinde 15-20′şer cm. aralıklarla şaşırtılarak dikilir.  

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ