Kars ve Ardahan yöresine özgü bir tür yufka ekmeği...

Feselli,
İçine maya konulmayan, yağda kızartılan yufka gibi bir çeşit ekmek,
Bir çeşit bişi.
Malzemeler:
2 su bardağı süt (ılık )
1 kibrit kutusu yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker,
1 su bardağı su (ılık)
1 kase su ( ılık)

1 çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı tuz
Tereyağı
Alabildiği kadar un.

Yapılışı;
1 kibrit kutusu yaş maya, 1 tatlı kaşığı şeker ile , 1 kase suda eritilir.  2 su bardağı süt, 1 su bardağı su, 1 çay bardağı zeytin yağı, 1 tatlı kaşığı tuz derince bir kapta  çırpılır. Eritilmiş maya bu karışıma ilave edilir. Un azar azar ilave edilerek yoğurulur. ( 1 kilo kadar un alıyor ). Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.

İçine maya koyduk ama, mayalanmasını beklemeden yufkaları açmaya başlıyoruz. Her bir yufka, dışardan aldığımız yufkaların büyüklüğünde olacak. Tek farkı baklava yufkası gibi çok çok ince olması gerekiyor. Sonra incecik açtığımız yufkanın üzerine her tarafını ıslatacak şekilde eritilmiş tereyağı sürülür ve rulo şeklinde yuvarlanır. Gül böreği şekli verilerek kıvrılır. Hamur bitene kadar diğer yufkalarada aynı işlem uygulanır. Bu arada yağ donmuş, hamur dinlenmiş olur.

Sonra gül şeklinde sardığımız her bir hamur yaklaşık 30 cm kadar oklava ile tekrar açılır ve önceden ısıtılmış sacın üzerine yerleştirilir. Altı üstü ters düz yapılarak ve tekrar tereyağı sürülerek, gözleme gibi pişirilir.   Piştiği zaman kat kat, tel tel olur. Afiyet olsun.

Kars' ta bir asker annesinin Siirt' te asker oğlunun anısına yayınladığı yazıdan alınmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ