Etiyopya' nın para birimi...

Birr, 
ETB,
Etiyopya' nın Para Birimdir. 
Birr (Amharca ETB) ya da resmi adıyla; Etiyopya Birri,
Etiyopya' da kullanılan para birimidir. Etiyopya Milli Bankası tarafından dağıtılır. Birr' in altbirimi santim (Fransız, centime' den alınmıştır) ve 1 birr 100 tane santim' e bölünür. Bozuk paralar 1, 5, 10, 25 ve 50 santim sürümlerinde, kağıt paralar ise 1, 5, 10, 50 ve 100 birr sürümlerinde mevcuttur.

Etiyopya;
Federal Demokratik Cumhuriyeti.
 (Amharca: Ityopp'ya Federalawi Demokrasiyawi Ripeblik),
Türkçe'deki diğer adı Habeşistan olan bir doğu Afrika ülkesidir. Habeşistan (Köleler Ülkesi) ismiyle bilinen Etiyopya, tarihte bilinen en eski medeniyettir.

Ülkenin başkenti yerel dilde yeni çiçek anlamına gelen Addis Ababa'dır. 
Sudan, Eritre, Cibuti, Somali, Kenya ve Uganda Etiyopya'nın komşularıdır.
Ülkenin Kızıldeniz boyunca uzanan sahil bölgesinin, 1993 yılında yapılan bir halk oylaması sonucunda Eritre adıyla bağımsızlığını ilan etmesi Etiyopya'nın Kızıldeniz ile olan bağlantısının kesilmesine ve ülkenin bir kara devletine dönüşmesine neden olmuştur. Din olarak, İslamiyet %24-26, Ortodoks 55%, Protestan 7%'tir.


Etiyopya'nın resmi dili Latin Alfabesi'nden oldukça farklı bir alfabe olan ve Amhar Alfabesi denilen bir alfabeyle yazılan Amharcadır. Ancak ülkede Amharca'dan başka, çok sayıda etnik topluluğun bulunmasına parelel olarak birçok yerel dil ve lehçe ile beraber İngilizce de konuşulmaktadır.

Konuşulan yerel dil ve lehçeler; Tigrinya Dili, Oromigna Dili, Guaragigna Dili, Somali Dili ve Arapça'yı örnek olarak verebiliriz.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ