Diş özü iltihabı. ..

Pülpit,
(Fransızca, pulpite).
Diş özü iltihabı.
Pülpit, diş çürüğününün sebep olduğu bir hastalıktır. 
Pülpitin had evre­sinde görülen belirtiler klasik diş ağrısın­da görülen belirtilerin aynıdır. Aralıklı gelen bazen yaygın şiddetli ağrılar, bütün fi­zik ve kimyasal etkenler bu ağrılara yol açabileceği gibi, hasta hareket halindeyken veya yatar durumdayken kendiliğinden de gelebilir.

Ağrılar, refleks yoluyla, yüzün kızarmasına ve gözden yaş akmasına yol açar. Belirtiler diş özündeki doku bozukluk­arının derecesine göre değişiktir. Tedavi için, çoğu zaman dişin içi temizlenip dolgu ile kapatılır. 

Diş çürüğü,  diş minesinin ve fildişi tabakasının enfeksiyonu, yumuşaması ve bütünlüğünün düzensiz, çok biçimli olarak bozulmasıdır. Çürük, dişözüne ulaşabilir ve sırasıyla iltihap, irinleşme ve kangrene yolaçar. Diş çürüğü bir uygarlık hastalığıdır. Gerçekten, diş çürüğünün insanlık tarihinde tehlikeli oranlarda ortaya çıkması, uygarlığın gelişmesiyle birlikte daha özenli besinler hazırlanmasıyla başladı. Besinlerin kimyasal ve mekanik olarak hazırlanmaları, tahriş edici bileşimler dişleri doğrudan doğruya etkilemektedirler. Ayrıca, kısmi parçalanmış besinlerin ara ürünleri, ağız ortamını değiştirmekte ve dişlerin yıkımına yolaçan zararlı mikroplar için besleyici madde oluşturmaktadırlar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ