"Canavarotu" da denilen ve ayçiçeği hastalığına neden olan bitki...

Orobanş,
(Orobanchaceae).
Canavarotu,
Canavar otu.
Ülkemizde ve ayçiçeği tarımı yapılan Avrupa ve Balkan ülkelerinde, ayçiçeğinde önemli verim azalmalarına sebep olan bir parazit bitkidir. Canavarotu otu olarak da adlandırılır.
Boyları yaklaşık 10 - 70 cm' dir. Asalak olduğu bitkinin köklerine yapışır ve önce orada yumru meydana gelir.

Canavar Otu, baklagiller, ayçiçeği, tütün, asma, domates, patlıcan, biber gibi bitkilerin köklerinde asalak olarak yaşarlar. Bu bitkilerin suyuna ve besin maddesine ortak olarak kökleri üzerinde çimlenirler. Gövdesi morumtırak pembe-san renklidir. Çiçekleri donuk mavi, beyazımsı ve sarı, türlere göre değişik renkli olur. 

Canavar otlan konukçu bitkinin- köklerine yapışarak önce şişkin bir yumru meydana getirirler sonra bitkiden uzakta toprak yüzüne çıktıklarından ve çiçekli olduklarından parazit bitki sanılmazlar. Çoğalmaları tohum ile olup bir bitki 20-30 bin tohum verir, tütününkine benzeyen bu tohumlar, konukçu bitkiye rastlayana kadar toprakta çok uzun yıllar canlı kalabilirler. 

Çimlenmeleri için sıcaklığın 20-25 °C olması ve konukçu bitki kökü ile temasta veya 3-4 mm yakın olmaları gerekir. Canavar otunun tohumları bitki dünyasının en küçük tohumlarıdır. Kendisi küçük, ama verdiği zarar ismine yakışır. Canavar otu, arız olduğu bitkinin kökünden özsuyu emerek onu öldürür veya zayıflatarak verimini azaltır. Mücadele imkanlarının yetersizliği ve verdiği tohum miktarının çok fazla oluşu yayılışını artırır. Bu bakımdan zararlının ekonomi önemi çok büyüktür. Zarar, bazı bitkilerde yoğunluğa bağlı olarak %100' e varan boyutlara ulaşabilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ