Zencefilgillerden ıtırlı bir bitki...

Kakule, 
(Arapça Kakulle).
(Elettaria cardamomum)
Zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır.
Hindistan' dan getirilen bir baharat.
Zencefilgillerden, sıcak iklimlerde yetişen güzel kokulu bir bitki. Bu bitkinin bahar olarak kullanılan tohumu. Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya’ nın sıcak bölgelerinde yetişir.

Boyu 4-5 m, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki cinsidir.  Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renktedir. Tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renkte olup, keskin kokuludur. Kakule yetiştiği yere göre isim alır. Seyhan kakulesi, Malabar kakulesi, Siyam kakulesi gibi.

Tohumları kurutulup, ayrılmasıyla elde edilir. Yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa katılır. Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede çeşni verici olarak kullanılır. İsveç ve Finlandiya'da unlu mamullere de katılır. Hintliler nefesleri güzel koksun diye tohumlarını çiğnerler. Kakule tohumları reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşır. Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı baharat olarak kullanılır. Arapça ve Farsça Hel olarak bilinir. Kakule, İngilizce cardamom olarak bilinir. Çaya farklı bir aroma katar. Cardamom Tea olarak geçer.



Kaynakça; Vikipedi, özgür ansiklopedi

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ