Yılan balığının yavrusu...

Elver, 
İngilizce, elver.
Yılan balığı larvalarının metamorfoz geçirdikten sonraki hali, genç bir yılan balığı yavrusu.
Renklenmeye başlamış minyatür yılan balığı.

Yılan balığı 
(Anguilla anguilla);
Ülkemiz iç sularında ve kıyılarında oldukça fazla miktarda bulunan ve avcılığı yapılan söz konusu balık, yerel olarak fazla tüketilmemektedir. Buna karşın birçok ülkede oldukça tercih edilen balıklar arasındadır. 

Yılan balığının uzun silindirik vücudu, yalnızca yanlardan kuyruğa doğru yassılaşmaktadır. Kuyruk uca doğru incelmektedir. Dorsal ve anal yüzgeç kuyruk sonuna kadar devam eder ve kuyruk yüzgeci ile birleşir. Ventral yüzgeç yoktur. Vücudu örten deri yumuşak ve kaygandır. Yılan balıkları  gerekli solunumu, solungaç ve derileriyle yaparlar. Yılan balığı katodrom bir türdür. 

 Yani üremek için denize göç ederler. Hayatları boyunca 4 değişik morfolojik dönem geçirir. Bu evreler de birbirinden farklıdır. Geçmişte bir çok araştırıcı, her evreyi başka tür olarak adlandırmıştır. Bu her evredeki balıkları birbirinden ayrı balıklar olduğunu sanmışlardır. 
Bu evreler:
  • Leptocephalus (Larva Dönemi)
  • Elver (Renklenmeye başlamış minyatür yılan balığı)
  • Sarı yılan balığı (Tatlı sularda beslendiği dönem)
  • Gümüş yılan balığı (göç dönemi) olmak üzere sıralanabilirler.
Yaşamlarının büyük bir bölümünü iç sularda geçiren yılan balıkları üremek için denizlere dönerler. Yolculuk sonbaharda , dolunayın son yarısında başlar. Avrupa’nın çeşitli yerlerinden hatta Mısır ve Kuzey Afrika’dan 6500 km uzaktaki Sargossa denizine doğru yola çıkan yılan balıkları, yolculukları boyunca beslenmezler. Bu olağanüstü içgüdü sonucu Sargossa denizinin 400-500 m derinliğinde 15-17 °C   sıcaklıkta her biri 0,12 mm çapında 7 ila 13 milyon yumurta bıraktıkları tespit edilmiştir. Yumurtadan çıkan larvalar zaman geçirmeden su yüzeyine doğru yükselirler. 5-6 mm boyda olan bu larvalar saydam , zakkum yaprağı biçimindedirler. Bu leptocephalus dönemi 2,5-3 yıl sürer. 

Bu dönemde üreme yerinden, Avrupa kıta sahanlığına doğru olan göç akıntılarla gerçekleşir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ