Silindir biçiminde bir tür Hollanda peyniri...

Guda,
Gouda, 
Portakal rengindeki kılıfıyla tanınan, çiğ sütten üretilen sıkı dokulu bir Hollanda peyniridir. İlk kez Hollanda'nın Gouda kentinde üretilen bu peynir, yemeklere katılır. Kahvaltıların ve pizzaların aranan lezzetini oluşturur. 

Avrupada peynirleriyle tanınan ülkelerden biri de Hollandadır. Geniş otlakları , büyükbaş hayvan yetiştiriciliği nin gelişmesini sağlamıştır. Hayvancılığın merkezi olan Edam ve Gouda kentleri aynı zamanda peynirleriyle de tanınır. İnek sütünden yapılan, yarı sert bir peynir türüdür. Tatlı ve meyve aromalı bir tada sahiptir. Kolay dilimlenebilir. Olgunlaştırılan Gouda peynirlerinin daha keskin tadı vardır. Şarap ve meyve ile tüketilmesi önerilmektedir. Saklanması çok kolaydır. Üstelik zamanla tadı daha da güzelleşir. Satın aldığınız goudayı şeffaf folyoya sardıktan sonra buzdolabının sebzeliğinde 2-3 hafta saklayabilirsiniz.  

Hollanda peynirleri, ortaçağda özellikle seyyahların, denizcilerin ve tüccarların gözdesi olmuştur. Lezzetleri kadar, dayanıklı oluşları da bu tercihte büyük rol oynamıştır. Hollandanın güneyinde, Utrecht civarında üretimi yapılan gouda peynirinin satışı, zaman içinde yerel sınırların dışına taşmış ve giderek endüstriyel bir boyut almıştır. Günümüzde Hollanda dışında, Almanya ve Fransada da büyük miktarlarda üretilmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ