Şeker kamışı veya şeker pancarından şeker üretimi sırasında geriye kalan atık...

Melas, (Fr. mélasse, İng. melasses ).
Alkol, maya ve yem sanayinde temel hammadde durumundadır, ayrıca ucuz olduğu için sitrik asit fermentasyonunda hammadde olarak da kullanılır. Sitrik asit, gida sanayinde koruyucu madde ve limon tuzu olarak da kullanılır. İşlenen pancarın % 4’ü oranında melas elde edilir.
Şeker üretiminde, billurlaşan şeker alındıktan sonra kalan şekerli posa.
Şeker kamışı veya şeker pancarından şeker üretimi sırasında geriye kalan atık.
Şekeri, örüt şeker olarak ayrılmış olan şuruptan geri kalan ve % 50 şeker içeren kahverenkli koyu sıvı.

Şeker pancarı veya şeker kamışından şeker elde edilirken oluşan, koyu ve zor akıcı pekmez görünüşlü, suda çözülebilen karbonhidrat bakımından zengin şeker sanayi yan ürünü.

Şeker Fabrikalarında şeker pancarı ve şeker kamışı üretiminde fabrikasyon kademesinde şekerin fabrikasyona geri alınamayan son şurubudur. Türkiye'de şeker kanunu gereği kota uygulaması sonucu melas üretimi giderek azalmaktadır. Melas hayvancılıkta (düşük sakkaroz oranlı melas) kömür sanayinde, gübre yapımında, yem üretiminde ve alkol üretiminde kullanılır.

Şeker üretiminde, artık olarak ele geçen şekerli, kahverengimsi kıvamlı sıvı. Dünyada melasın çoğu Küba, Brezilya ve Hindistan gibi sıcak iklimli ülkelerde yetişen şekerkamışından elde edilir. Şeker Pancarı melası ise daha çok ılıman iklime sahip BDT, Amerika, Almanya, Fransa ve diğer ülkelerde üretilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ