Rusya’da kullanılan alkollü bir içki...

Kvas, 
Kvass,
Almanca, Kwas, 
Rusça квас,
Kvas, arpa veya çavdardan yapılan az alkollü bir Rus içeceğidir. Tadı birayı andırır ve votkadan sonra Rusların ikinci ulusal içeceği olarak kabul edilir. 

Kvas özellikle yaz aylarında Rusya’da çok bol miktarda tüketilir. Kvasın ilk olarak M.S 900 yıllarında, Rusya’nın Kiev kentinde üretilmeye başlandığı söylenmektedir.  Genellikle arpa veya çavdar tohumlarının kaynatılmasıyla ya da bayat ekmeğin mayalanmasıyla yapılır. 

Kvas, çok farklı şekillerde de, örneğin lahana, pancar gibi sebzeler yardımıyla da yapılabilmektedir. Kvas, organizma üzerindeki olumlu etkileri yönünden kefire benzer ve sağlık açısından oldukça faydalıdır. Süt asiti, vitaminler, serbest amino asitler,  şekerler ve mikro elementler içerir. Sindirim sistemini olumlu yönde etkiler. Zararlı mikropların üremesini önler. Organizmanın faaliyetlerini düzenler. Böylece kalp damar sağlığına olumlu etkide bulunur. 

İştah açıcı ve enerji verici özelliğe sahiptir. Bu  şifalı Rus içeceği, her zaman Batılı ülkelerin ilgisini çekmiştir.

Evde Kvas yapamı:
Bayat ekmek küçük parçalar halinde doğranıp koyu kahverengi bir renk alıncaya dek fırında kızartılır. Kızartılan ekmek parçaları 3-4 saat kaynar suda bekletilir. Daha sonra, elde edilen şıra süzgeçten geçirilerek bir kaba aktarılır. Maya, şeker, nane ve frenküzümü yaprakları eklendikten sonra kap, temiz bir beze sarılarak 10-12 saat oda sıcaklığında beklemeye bırakılır. İyice mayalanan şıra şişelere aktarılır. Son olarak, her bir şişeye 4-5 adet kuru üzüm eklenir ve ağızları sıkıca kapatılarak buzdolabına konur. Üç gün sonra kvas hazırdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ