Osmanlı döneminde Avusturya' dan gelen bir cins kumaş...

Raşa,
Osmanlı döneminde Avusturya' dan gelen bir cins kumaş.
Yabancı Tüccarlarda ilk sırayı Avusturya tüccarları almıştır. 
Hollanda ve Polonya ise diğerleridir. Ticaret maddeleri arasında en sık rastlanan kumaş ve mensucat ürünleridir. Kumaş çeşitleri, Beyaz, Beyaz hassa gibi pamuklu çeşitleridir. Ayrıca Canfes, Hare, Atlas, Sandal, İshaki(Haki), Muhabbethane, Saye ve Hilali şal gibi ipekli ve yünlü kumaşlardır. Avusturya' dan getirilen kumaşlar arasında Raşa cinsi kumaş' da bulunur. 

Tuhafiye eşyaları olarak da şerit, pul, iplik, klapdan, eldiven,çorap, sırma, vardır. Avusturya, Hollanda ve Polonya işi kumaş ve giysiler Avrupadan kara ve nehir yolu ile getirilmiştir. 

Avusturya tüccarların getirdikleri dokuma, mensucat ürünleri şunlardır;  
Çit-i Beç, Mahreme-i Beç, Rişte-i Beç, Fisdan-ı Beç, Kirpas-ı Nemçe,  Şerit-i Leh, Çuka-i Leh, Çit-i Flemenk, Alaca-i Flemenk, Şali-i efrenci, Nemçe fesi gibi ürünlerdir.    

Osmanlı döneminde, 15. yüzyıldan itibaren Bursa kenti, İran'dan ithal edilen ham ipeğin ticaret ve sanayi merkezi olmuştur. İpek ticareti hazineye büyük gelir sağladığı için devlet kontrolünde gelişmesi sağlanmıştır. 1587 yılından itibaren Bursa'da koza üretimine başlanmış ve kozacılık teşvik edilmiştir. Bursa kenti daha çok kadife ve çatma, İstanbul ise 16.yüzyıl ikinci yarısından itibaren kemha ve seraser kumaşları ile tanınmıştır. 

Osmanlı Sarayı'nda değerli kumaşlar hazine eşyası olarak kullanılmış; yüksek rütbeli devlet memurlarına, yabancı hükümdar ve elçilere hediye olarak kaftan ve kumaş gönderilmiştir. Kıymetli malzemeden yapılmış başlıca kaftanlık kumaşlar şunlardır;
Kemha, Seraser ve Zerbaf.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ