Gümüşhane ve Bayburt yöresine özgü, yufka ve yoğurtla yapılan bir yemek...

Siron,
Katlanıp doğranmış, tepsiye dizilmiş yufka ekmek üstüne sarmısaklı yoğurt ve yağ dökülerek yapılan yemek.
Gümüşhane;
Gümüşhane'nin eski adı Canıca’ dır.
1647 yılında Gümüşhane'yi ziyaret eden Evliya Çelebi, buralarda gümüş madeninin çok olduğunu, çalışır ve boşaltılmış durumda 70 kadar ocak bulunduğunu bildirir.

Yine bu ocaklardan 7 koldan kurşunsuz gümüş cevheri çıkarıldığını ve bu şehirde Emin Mahallesinde darphane olduğunu yazarak üzerinde Azze nasrahu daraba fi catha(Canca'da basılmıştır) yazılı birkaç akçenin kendisinde olduğunu bildirir. İşte bu bölgede gümüş madenlerinin çok olmasından dolayıda şehre Gümüşhane denmiştir.

Malzemeler;
1,5 su bardağı su
4 su bardağı un
3 çorba kaşığı tereyağ (margarin)
4-5 diş sarımsak
500 gr. yoğurt
Tuz, karabiber

Yapılışı; 
Unu tuz ve azar azar su ekleyerek yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapın. Hamuru oklava ile yufka şeklinde açın. Yufkaları saçın üzerinde iki taraflı olarak az pişirin bir kenara alın. Yufkaları birer birer rulo yaparak sarın ve ruloları ikişer cm eninde kesin. Fırın tepsisini yağlayın, kestiğiniz hamurların kesilen tarafı üste gelecek şekilde yan yana aralıksız olarak sıkıca dizin. Tereyağını eritin. Hamurların üzerine eritilmiş sıcak tereyağını gezdirerek dökün. Sarımsakları temizleyip ezin ve yoğurda ekleyin.

Tuz ilave edip çırpın. Sarımsaklı yoğurdu üzerine döküp yayın. Tepsiyi önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı sıcak fırına verin. 15- 20 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ