Cengiz Han' ın torunu ve İlhanlılar' ın kurucusu olan ünlü Moğol hükümdarı ...

Hülagü Han 
(d. 1217 - ö. 8 Şubat 1265), 
Cengiz Hanın torunudur. 
İlhanlılar'ın kurucusudur. 
Cengiz Han'ın torunu ve diğer Moğol Büyük Hanlarından Mengü Han ve Kubilay Hanın kardeşidir. 

Hülagü, 1255 yılında ağabeyi Mengü Han tarafından Orta Doğu'da henüz ele geçirilmemiş toprakların fethini tamamlamak üzere görevlendirildi. Bu amaçla Mengü Han'ın emriyle her on Moğol erkeğinden ikisi, emrindeki orduya alınan Hülagü, belki de o zamana kadarki en büyük Moğol ordusunu oluşturdu.

Görevleri, güneydoğu İran Lurları hakimiyet altına almak, Haşhaşi tarikatını ortadan kaldırmak, Abbasi Halifeliğini yıkmak, Eyyubi ve Suriye topraklarının istilası ve son olarak da Mısır'daki Memlük Devletini yıkmaktı. Mengü Han, Hülagü'ye teslim olanlara iyi davranmasını, karşı koyanları ise tamamen ortadan kaldırmasını emretti. 

Annesi Sorgotani Beki ve karısı Dokuz Hatun dinine bağlı birer nesturi hıristiyandı. Moğol İmparatorluğunun dinlere karşı alışılmış hoşgürüsüne karşın Hülagü Han Müslümanlara düşmandı. 

Hülagü Han 1265 yılında öldü ve atı ve cariyeleri kurban edilerek onunla birlikte gömüldü. Cenazesi şamanist geleneklerine göre yapılan son hükümdardır. Mezarı Urmiye Gölündeki bir adadadır. En büyük oğlu Abaka Han yerine geçti ve babasının politikasını devam ettirdi. 

Kaynakça;  Vikipedi, özgür ansiklopedi

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ