Baharat olarak kullanılan aromatik bir bitki...

Tarhun,
(Artemisia dracunculus, Tarragon, Estragon.)
Terhon, 
Tarhın, Terhun. 
Ejder otu,
Pelin otu,
Şerit yapraklı pelin.
Tarhun baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Baharat olarak fransız yemeklerinde çok sık kullanılır. Kökeni ve Anayurdu Sibirya'dır. Avrasya'ya buradan yayılmıştır. Familyası; Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Sibirya'dır. Türklerin Orta Asyadan göçleriyle İran ve Anadoluya getirilmiş. 

Günümüzde Avrupada ve ülkemizde Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum'daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir. Kuzey yarım kürede yaygın olarak yetişir. Fransız tarhunu ilkbaharda yaprakları bölünerek, Rus tarhunu ise tohumları ekilerek çoğaltılır. Boyu 120-150 cm. dir. Yaprakları 2-8 cm. uzunluğunda, 2-10 mm genişliğindedir. 60-120 cm. boylanabilir. Keskin ama hoş kokusu vardır. Dayanıklı çok yıllık çalımsı bir bitkidir. Yuvarlak kesitli ve dallara ayrılan yapılı gövdesi açık yeşil renklidir. Çiçekleri küre biçimindedir.

Faydaları;
Zararsız ve etkili bir iştah açıcıdır.
Sindirim salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır.
Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür.
İdrar söktürücüdür.
Güçlendirici tonik etkisi vardır.

Bütün bu etkileri sağlamak üzere, yaprakları, bitki çiçek açmadan önce toplanıp gölge ve havadar bir yerde özenle kurutulur. 1-2 tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek çay gibi demlenerek içilir.



Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ