Yeraltında yetişen ve yenebilen çok değerli bir mantar cinsi…

Trüf,
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarı kabul edilen beyaz trüf mantarı, toprağın altında doğal olarak yetişir. 
Bu mantar cinsi, yüzeyden görünmez. 

Özel eğitilmiş köpekler ve domuzlar tarafından bulunabiliyor. Trüf mantarları, kendine özgü aroma ve tada sahip olup, mikoriza oluşturdukları ağaçların köklerinin yayıldığı çevrede, toprağın 5-20 cm. altında gelişirler asla toprak yüzeyine çıkmazlar. Patates görünümünde ve renginde yoğun kokulu bir mantardır. Trüf mantarı, köpeklerin koku alma yeteneğiyle bulunurlar. Genellikle, mantar omletin üzerine rendelenerek tüketiliyor. Ekim-kasım sezonunda çıkar. Dünyanın en pahalı mantarıdır (1500 $/kg).

Ülkemizde yetiştiğine dair bir bilgi yoktur. İtalya’da ve Balkan yarımadasında doğal olarak yetişmektedir. İspanya, Fransa ve İtalya’da yetişmektedir. Fransa’ da kara elmas olarak adlandırılır. Siyah renkli yumru üzerinde altıgen prizmatik siğiller ile kaplı kendine özgü yoğun kokusu bulunan bir mantardır. 
Trüf mantarı, dişi domuzlar ve trüf köpekleri aracılığıyla toplanır. Bu hayvanlar yer altındaki olgunlaşmış trüfleri koklayarak bulabilme hassasiyetine sahiptirler. Dişi domuzlar trüf kokusunu alınca heyecanlanarak buldukları her şeyi yeme özellikleri doğrultusunda bu trüfleri de yerler. Dolayısıyla özel yetiştirilmiş köpekleri kullanmak daha çok tercih edilir, zira onlar yerin altından kazıyarak çıkarır.

Mantar, 
(Rumca).
İng. fungus, cork, suberin.
Mantarlardan, içinde zehirlileri de bulunan, silindir bir gövde ve üst tarafı şapka biçiminde olan ilkel bitkilerin genel adıdır. (Fungi).
Bitkilerde koruyucu doku olarak görev yapan ve ana maddesi süberin olan ölü hücrelerden oluşan tabaka.

Mikroskobik ya da makroskobik olan parazit, saprofit ya da simbiyoz olarak yaşayan, klorofilsiz, diğer canlılar için zehirli ya da zehirsiz olan canlı yapı. Fotosentez yapamayan, tek hücreli veya ipliksi yapılar oluşturabilen, saprofit ve bazen de patojen de olabilen ökaryotik mikroorganizmalar, fungus.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ