Karadeniz yöresine özgü, pekmezle yapılan aşuremsi bir tatlı...

Termoni,
Pepeçura,
Laz Aşuresi,
Rize dolaylarında çok sevilen bir çeşit Tatlıdır. Aşureden farkı, içine daha fazla tahıl konması, pekmez içermesi ve mısır unu kullanılmasıdır. Lazların oturdukları bölgeye özgü kokulu üzümün şırası, benekli fasulye ve mısır unu karışımı pişirilip katılaştırılır; hem ekşi hem de tatlı bir tadı var.

Malzemesi: 
1,5 bardak halli fasulye
1,5 bardak renkli fasulye
1 bardak buğday unu
1,5 bardak armut pekmezi
1 çay bardağı şeker, Su

Yapılışı:
Balli fasulye dört bardak su ile biraz pişirilir. Renkli fasulye dört bardak su ilavesiyle kazana konur ve ikisi birlikte pişinceye kadar kaynatılır. Fasulyeler pişince sekiz bardak su ilave edilerek su kaynayıncaya kadar ısıtılır ve buğday unu sulandınlarak kazana ilave edilir. Bir miktar yeniden kaynadıktan sonra da pekmezi, şekeri ve tuzu konularak beş dakika daha pişirilir. Kaselere konarak ılık veya soğuk olarak aşure gibi yenebilir.

Not: Bu yemek zenginleştirilerek de yapılabilir. Bu takdirde yemeğe bir buçuk bardak taze mısır, bir çay bardağı bulgur, bir çay bardağı pirinç, bir avuç karalahana, 1 su bardağı kavrulmuş fındık, ilave edilir. Armut pekmezi yerine üzüm pekmezi veya taze şıra da konabilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ