Antalya’nın Kaş ilçesinde, Eşen Çayı'’nın ağzında bir kıyı gölü...

Gelemiş,
Kaş’tan Fethiye’ye doğru gidildiğinde Eşen ovasının güneyinde Gelemiş Köyü’ne varılır. Bataklık arazide ve kum erozyonuna maruz kalmış sahilin kum yığınları arasında yer yer Patara antik kentinin kalıntıları görülür. Kent adı Luwi/Etrüsk dilinde Padaura'dır. Kentin adı Sulak yer - Irmaklı yer demektir.

Bölgenin en önemli su kaynağı Eşen Çayıdır. Eşen çayı, 
Akçay ile birleşerek tek kol halinde ovaya iner. Eşen Çayı kendi oluşturduğu delta ovasında kıvrılarak, güneybatıya yönelir ve Çayağzı' ndan Akdenize dökülür. Bölgede kurutma kanallarıyla kurutulmuş Ova Gölü bulunmaktadır. Gelemiş Köyü civarında oluşan bataklık yağışlı dönemde bir göl halini almaktadır. Patara Antik Kenti'nin orta kesimlerinde bataklığa dönüşmüş olan Gelemiş Gölü hem Antik Kent kalıntılarını hem de özel bir ekosistemi içermesi bakımından ayrı bir öneme sahiptir.

Bölge ekonomisi genelde tarım dayalı olup son yıllarda turizm gelişmeye başlamıştır. Yöre yaşayanları yazları yaylaya göçmektedir. Gelemiş kıyı gölü - Ova gölü çevresinde modern yöntemlerle tarım yapılmaya başlanmış olup seracılık yaygındır ve turfanda sebze meyve üretimi yapılmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ