Ticaretle uğraşan kimse....

Tacir,
(İng. dealer, merchant).
Arapça tacir, (ﺗﺎﺟﺮ) 
Ticaretle uğraşan kimse, tüccar
Tüccar,
Satman, Satkan,
Tecimen.
Ticaret yapan, alım-satım işleriyle uğraşan, bir ticari işletmeyi kısmen dahi kendi adına işleten; tüccar. 

Tacir, insanın ihtiyaçlarını temin eden, ayağına getiren kimsedir. Kolay kazanç sağladıkları ileri sürülerek bazı memleketlerde hor görülmüşlerdir. Tacirleri hor görmeyip, onların hakkını gözeten memleketler tacirlerle beraber zengin olmuşlardır. İlk tacir milletler, Fenikeliler ve Venediklilerdir. Günümüzde ise tacirlik rağbet bulan bir iş sahasıdır.

Ticari işletme kavramı kanunda açık ve net olarak tanımlanmış değildir. Sadece kanunun 11. maddesinde ticarethane veya fabrika yahut ticari şekilde işletilen diğer müesseseler, ticari işletme sayılır denilmektedir. Ekonomik hayatta karşımıza çıkan, para ya da parayla ölçülebilen değerlerle ilgili faaliyet gösteren her iktisadi kurum, teknik anlamda mutlaka bir ticari işletme olmayabilir. Tacir, ticari bir işi sürekli olarak yapan ve onu meslek edinen, bu faaliyeti bir düzen içerisinde meslek ve sanatının gereklerine göre yapan gerçek veya tüzel kişilerdir. Ticaret Kanunu; ticari bir işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işleten kimseye tacir denir.

Bu tanımlamaya göre tacir olabilmenin koşulları şunlardır:
- Ticari bir işletmenin var olması
- Ticari bir işletmenin işletilmesi
- Ticari bir işletmenin kısmen dahi olsa kendi adına işletilmesi

Ticari bir işletmeyi kurup açtığını sirküler, gazete, radyo, vs. ilan vasıtalarıyla halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline kaydettirerek durumu ilan etmiş olan kimse gerçekten işletmeye başlamamış olsa bile tacir sayılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ