Yunan mitolojisinde aşk tanrısı...

Eros,
Yunan mitolojisinde aşk tanrısının adı.
Ruh biliminde ruhsal çözümleme açısından cinsel eğilimler ve bundan doğan isteklerin tümüne denir. Freud' a göre cinsel içgüdüyü de kapsayan, bütün varlığı koruyucu içgüdü. Her türlü yaratmanın ana ilkesi, Platon'un Symposion (Şölen) ve Phaidros dialoglarında geliştirdiği, güzele duyulan ilgiyi belirten kavram. Bu ilgi haz duyma için değil, güzelde bir şey ortaya koymak, yaratmak içindir. Eros aynı zamanda ölümsüz olana doğru yönelişin güdücüsü ve duyusal dünyadan ideler dünyasına doğru felsefî bir yükseliş tutkusudur.

Yunan mitolojisinde Eros (Eski Yunanlıların sevgi tanrısı, Afrodit' in oğlu), aşk, seks ve şehvet tanrısıdır. Bazen doğurganlık tanrısı olarak da tapılan Eros, erotik gibi kelimelerin de kökünü oluşturur. Eros, genelde Afrodit' le beraber anılır ve Dionysus gibi bazen Eleutherios yani kurtarıcı olarak görülür. Geleneklere göre, Afrodit kadınların erkeklere olan aşkını temsil ederken Eros esasında erkek için olan aşkın temsilcisiydi.

Hesiod'un genel olarak kabul gören theogonisine göre Eros, Khaos, Gaia ve Tartarus'tan sonra evrene dördüncü gelmiştir. Eros sadece aşkın ya da seksin tanrısı değil, bu inanca göre aynı zamanda sonsuzcana sürecek olan yaratıcı üreme işleminin de sembolüdür.  Mitolojik kökenli söylentilerde, Afrodit’in Ateş ve Volkan Tanrısı Hepaistos (Vulcan) la evlendiği ifade edilir. Fakat Afrodit Zeüz’ün zorlamasıyla kabul ettiği bu evliliğe bağlı kalmamıştır. 

Ticaret Tanrısı Hermes, Bağ ve Şarap Tanrısı Dionisos, Apollon’un oğlu Phaeton, Adonis, Truva’lı prens Anehise gibi tanrılar ve ölümlü kişilerle de sevişip birleşmiştir. Aşk Tanrısı Eros, Evlilik Tanrısı Hymen, Bahçe Tanrısı Priape, Truvalı prens Aineias, bu aşkların ve birleşmelerin ürünleridir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ