Memelilerin kemiriciler takımından sivri dikenli otçul bir hayvan ...

Oklu Kirpi,
Memelilerin, kemiriciler (Rodentia) takımına ait Hystricidae familyası içinde yer alan oklu kirpiler en büyük kemiricileri kapsar. Kılların değişimi ile oluşmuş sivri dikenlerinden dolayı kirpigiller olarak adlandırılsalar da aslında kirpiler ile akrabalıkları yoktur. Erinaceidae familyasına ait kirpiler, oklu kirpilerin aksine memelilerin böcekçiller takımına ait bir familyadır ve adı üzerinde böcek ağırlıklı beslenirler. Oklu kirpiler ise genelde otçuldur. Doğada her türlü tarımsal ve doğal bitkinin kök ve tomurcukları ile beslenebilir.

Postlarında yumuşak yün, sert kıllar, kısa dikenler, kalın, çok elastik uzun kıllar ve sert uzun oklar olmak üzere farklı türlerde kılları bulmak mümkün. Genellikle vücut üzerindeki dikenlerin düşmanlarına fırlatıldığı düşünülür fakat bu doğru değildir. Tehlike anında oklarını kabartır, kuyruk dikenlerini birbirine değdirerek ses çıkartır. Oklar düşmana batıp kırılarak, yaraladığı yerde iltihaplanmaya yol açabilmektedir. Özellikle düşünülenin aksine kısa ve ince dikenleri tehlikelidir ve ölümcül yaralanmalara neden olabilir. 

Boyları 55-60 cm civarında olup kuyruk uzunluğu 10-12 cm.dir. 18-22 kg. kadar olurlar. Genellikle  yalnız yaşar. Gececildirler. İyi yüzerler. Gündüzleri ininde ya da fundalıklar arasında gizlenerek dinlenirler. Çok su içerler. Tehlike anında oklarını kabartır, kuyruk dikenlerini birbirine çarparak hışırtılı bir ses çıkarırlar. Söylenenin aksine dikenlerini fırlatmazlar. Ortalama ömrü, 15-20 yıldır.

Hint oklu kirpisi (Hystrix indica), oklu kirpigiller (Hystricidae) familyasından bir kemirici türüdür. Kuzey Amerika oklukirpisi (Eret-hizon dorsatum) Yenidünya oklukirpilerinin en irisidir. Dikenleri öbür Yenidünya türlerinde görüldüğü gibi ok ya da mızrak ucuna benzer biçimde çıkıntılıdır. Bu dikenler kaba kılların arasına dağılmıştır. Orta ve Güney Amerika'da yaşayan oklu kirpilerin dikenleri kısa kuyrukları kavrayıcıdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ